Η υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη ζήτησε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου που κρίθηκε ένοχος για τους δυο από τους τέσσερις βιασμούς που κάθισε στο εδώλιο, επιχειρηματολόγησε υπέρ των ελαφρυντικών με δεδομένο ότι η αναγνώριση τους ή όχι θα καθορίσει την τελική ποινή που τελικά θα επιβληθεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι η δικαιοσύνη επηρεάζεται από τα μέσα. Η δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και σέβομαι την κρίση σας. Όταν μιλάει η δικαιοσύνη, εμείς σιωπούμε. Η ποινή δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όποιον διανοείται να διαπράξει το ίδιο αδίκημα, αλλά την καλύτερη εξέλιξη της προσωπικότητας του κατηγορούμενου. Τον αθωώσατε σε μια πράξη, με οριακή πλειοψηφία τον καταδικάσετε σε μια άλλη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Κούγιας και απευθυνόμενος στους ενόρκους σημείωσε: «Για αυτό που θα αποφασίσετε, για τα ελαφρυντικά που αφορούν λεπτές νομικές έννοιες, θα πρέπει να σεβαστείτε την γνώση των ειδικών».

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απόρριψη των ελαφρυντικών σημειώνοντας ότι:

«δεν συντρέχουν οι ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του κατηγορουμένου».

Το δικαστήριο αποσύρθηκε και πάλι σε διάσκεψη για να αποφασίσει επί των ελαφρυντικών.