O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, απηύθυνε το μήνυμα ότι η απαράδεκτη τουρκική συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή με κανέναν τρόπο.

«Πράγματα τα οποία εδώ και λίγα χρόνια, ίσως και λιγότερα από λίγα χρόνια, θα θεωρούνταν γραφικά ή αδιανόητα, αποτελούν πλέον κομμάτι της ημερήσιας διάταξης της συμπεριφοράς της γείτονος χώρας», ανέφερε ο κ. Δένδιας, επικαλούμενος και τον χάρτη αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επί του μισού Αιγαίου και της Κρήτης. «Θα καταλήξω να θεωρώ ως κομπλιμέντο προς εμένα ότι δεν αμφισβητείται η ελληνικότητα της Κέρκυρας και των Παξών» είπε σκωπτικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ξεκαθάρισε πάντως, τη στάση της Ελλάδας: «Τα απαράδεκτα θα τα επισημάνουμε στους συμμάχους μας. Θα επισημάνουμε τη συμπεριφορά της γείτονος, το κάνουμε ήδη. Έχουμε καταστήσει απολύτως ξεκάθαρο ότι η συμπεριφορά αυτή δεν είναι αποδεκτή με κανέναν τρόπο. Αλλά είναι χρήσιμο να το επισημαίνουμε στους εταίρους μας για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις».

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Δένδιας επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην Οδησσό, την οποία επισκέφθηκε χθες. «Είχα την ευκαιρία να συναντήσω εκεί και μέλη της ελληνικής κοινότητας τόσο της Οδησσού αλλά και Έλληνες που έφυγαν από τη Μαριούπολη. Θέλω να σας πω ότι τους διαβεβαίωσα ότι η χώρα μας θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η χώρα θα πορεύεται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».