Ο εισηγητής της ΝΔ, Φόντας Μπαραλιάκος, τόνισε την απόσταση των θέσεων της αντιπολίτευσης με την κοινωνία, αναφορικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των ΑΕΙ.

Επικαλούμενος τη δημοσκόπηση της Marc, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ανέφερε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που ψηφίζουν ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφουν τη νέα σελίδα στα ΑΕΙ. Με την ενίσχυση της πρακτικής άσκησης φοιτητών ώστε να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, συμφωνεί το 80,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 80,8% του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Με το νέο σύστημα επιλογής καθηγητών συμφωνεί το 74,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 79,1% του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Για τις start ups επιχειρήσεις φοιτητών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητα των νέων, θετικό είναι το 75% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ και το 70,4% του ΣΥΡΙΖΑ . Για την δυνατότητα απόκτησης διπλού πτυχίου σε δύο σχετικές επιστήμες, π.χ. Μαθηματικά και Οικονομικά, την επικροτεί το 74,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 66,6% του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Με το «Ελληνικό Erasmus» για την κινητικότητα φοιτητών μεταξύ ελληνικών πανεπιστημίων σε προγράμματα που τους ενδιαφέρουν, συμφωνεί το 74,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 66.7% του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Τη θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές επικροτεί το 50,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 78,2% του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Συμπερασματικά, το μεγάλο μέρος της κοινωνίας –υπερ κομματικά και πάνω και πέρα από ιδεολογίες και μικροσυμφέροντα – είναι ΥΠΕΡ των αλλαγών».

Ο κ. Μπαραλιάκος, ανέφερε ακόμη, πως το νομοσχέδιο «έχει ως στόχο τη δυναμική προσαρμογή του ελληνικού Πανεπιστημίου στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, την παροχή νέων δυνατοτήτων στα Πανεπιστήμια, στους φοιτητές, στους πανεπιστημιακούς και στους πολίτες. Αποσκοπεί στην προσαρμογή στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις, την επίλυση χρόνιων ζητημάτων που ήταν αρρύθμιστα ή μερικώς ρυθμισμένα, αλλά και την κωδικοποίηση της υφιστάμενης κατακερματισμένης νομοθεσίας για την παροχή ενός ολοκληρωμένου πλαισίου».

Επιπλέον, μίλησε για τις νέες ρυθμίσεις που φιλοδοξούν να μετατρέψουν τα ελληνικά ΑΕΙ σε εξωστρεφή ιδρύματα λέγοντας: «Θεσπίζονται Προγράμματα Σπουδών που επιτρέπουν συνεργασίες με πανεπιστήμια και φοιτητές του εξωτερικού. Ιδρύονται παραρτήματα ΑΕΙ στο εξωτερικό. Προβλέπεται η συμμετοχή ανθρώπων από το εξωτερικό σε όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου. Θεσπίζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η πρακτική άσκηση δύναται να διεξάγεται και σε φορείς της αλλοδαπής».