Όπως δήλωσε ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος, ο Τζο Μπάιντεν άκουσε τον πρίγκιπα, διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να αναφέρει, ότι το Ριάντ, έδρασε προληπτικά για την αποφυγή λαθών, όπως η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, αλλά και ότι οι ΗΠΑ έκαναν επίσης, λάθη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ.

Ο αξιωματούχος, σε μία γραπτή δήλωση που έλαβε το Reuters, αναφορικά με την χθεσινή συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών, ανέφερε ότι ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι η προσπάθεια επιβολής συγκεκριμένων αξιών σε άλλες χώρες, μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, ανέδειξε επίσης, τη δολοφονία της Παλαιστινιοαμερικανίδας δημοσιογράφου Σερίν Αμπού Άκλεχ στη διάρκεια μιας ισραηλινής επιδρομής στη Δυτική Όχθη, ενώ ανέφερε και την φυλακή Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, μιλώντας σήμερα, σε μία διάσκεψη των ΗΠΑ και των Αράβων, δήλωσε ότι απαιτούνται κοινές προσπάθειες για την υποστήριξη της παγκόσμιας οικονομίας και ότι μη ρεαλιστικές πολιτικές σχετικά με τις ενεργειακές πηγές, θα οδηγήσουν μόνο σε αύξηση του πληθωρισμού.

Σήμμερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, συζήτησε για τη διατροφική ασφάλεια, αλλά και ζητήματα ενεργειακού εφοδιασμού με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καθώς οι δύο ηγέτες, συναντήθηκαν για πρώτη φορά, στο περιθώριο της συνόδου αραβικών κρατών στην Τζέντα, όπως ανακοίνωσε η προεδρία της Αιγύπτου.

Οι δύο ηγέτες, συζήτησαν τρόπους για την αναζωογόνηση της παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας, αλλά και τις προσπάθειες της Αιγύπτου προκειμένου να διασφαλίσει την επίτευξη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για τη λειτουργία του Φράγματος της Αναγέννησης της Αιθιοπίας (GERD), σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Η Αίγυπτος βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σοβαρή οικονομική πίεση, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των αγαθών σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των τιμών για τα σιτηρά και το πετρέλαιο που αυξήθηκαν, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.