Η άβυσσος στην κουλτούρα και τις ηθικές αξίες που χωρίζει τη ΝΔ από την «πρώτη φορά Αριστερά»

Τον χυδαίο «εκτσογλανισμό»του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει πλέον ο πρωθυπουργός, καθώς ευθύνεται για την απίστευτη τοξικότητα που αναδύει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Σε ανύποπτο χρόνο, σε ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σημειώσει ότι τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν την χωρίζουν μόνο οι πολιτικές διαφορές και η ιδεολογία, αλλά άβυσσος στην κουλτούρα και τις ηθικές αξίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και αρκετά στελέχη του έχουν πορευτεί πολιτικά με χυδαίες εκφράσεις. Δεν αναφέρουμε καν τον λαϊκισμό με τον οποίο πολιτεύτηκε τα χρόνια του μνημονίου 2010-2015 με σκοπό να αποκομίσει οφέλη και ουσιαστικά να παραπλανήσει ένα μεγάλο πληθυσμό. Δεν μιλάμε για την καταστροφική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τα capitalcontrols και το αχρείαστο μνημόνιο. Δεν μιλάμε για την πολιτική δίωξη χωρίς στοιχεία αντιπάλων μέσα από τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. Μιλάμε για το σκληρό υβρεολόγιο που έχουν επιδοθεί, προκειμένου να κερδίσουν την εύνοια ακροαριστερών αλλά και ακροδεξιών ομάδων της κοινωνίας, που έχουν δυσαρεστηθεί γενικά με την πολιτική. Και από ό,τι φαίνεται ο Αλέξης Τσίπρας στο…κυβερνητικό του πρόγραμμα περιέλαβε το τρίπτυχο «Ψέματα, διχασμός, τοξικότητα», το οποίο και θα αναπτύσσει δυναμικά στον δρόμο προς τις εκλογές.

Από τα γιαούρτια στην πλατεία

Ο εκχυδαϊσμός της πολιτικής ζωής ξεκίνησε από τα γιαούρτια σε πολιτικούς αντιπάλους την εποχή που στην κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ. Ποιος δεν θυμάται τις κραυγές και τα γιαούρτια έξω από εστιατόριο που έτρωγε ο Θεόδωρος Πάγκαλος ή ο Ανδρέας Λοβέρδος; Συνεχίστηκε μετά στην πλατεία των Αγανακτισμένων, την οποία «καπηλεύτηκαν» δύο κόμματα: ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή. Έπειτα μεταφέρθηκε στη Βουλή, όπου ζήσαμε την απίστευτη εξαθλίωση του κοινοβουλευτισμού με προπηλακισμούς και χειροδικίες, αλλά και ανίερες συμμαχίες ΣΥΡΙΖΑ-Χ.Αυγής.

Το πρόσωπο που αναδείχθηκε από αυτήν τη χυδαία κατάσταση ήταν ο Παύλος Πολάκης, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας τον έκανε και υπουργό Υγείας. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Που έλεγε ότι οι δημοσιογράφοι «πρέπει να θαφτούν 3 μέτρα κάτω από τη γη»; Όταν μιλούσε για πολιτικούς του αντιπάλους και τους συνιστούσε να φορέσουν «τσίγκινα σώβρακα γιατί θα τους…»; Και πιο πρόσφατα, όταν απειλούσε πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους ότι «η δεύτερη φορά Αριστερά θα είναι αλλιώς» ή όπως έλεγε η Τασία Χριστοδουλοπούλου «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας»;

Ανέχεται τα ακραία φαινόμενα

Όλα αυτά ουσιαστικά εγκαθίδρυσαν το δόγμα του πολακισμού, την ακραία έκφραση του λαϊκισμού, στην οποία υπέπεσαν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως για παράδειγμα ο ίδιος ο Νίκος Φίλης –ο οποίος θεωρείται και μετριοπαθές στέλεχος– που είχε χαρακτηρίσει «Μήδεια» τη Νίκη Κεραμέως αναφέροντας και τα παιδιά της. Όπως επίσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, ο οποίος σήκωσε και το θέμα της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα μέσω της αμφιλεγόμενης έκθεσης των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα», ή σε συγκέντρωση που πήρε μέρος και φώναζε «Θα τρέχεις σαν τον Κώστα τον Κεντέρη, Πρετεντέρη» ουσιαστικά προανήγγειλε ακραία μορφή επίθεσης ενάντια στον γνωστό δημοσιογράφο. Όπως επίσης, ο Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος στο επάγγελμα και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που έβριζε τους πρωθυπουργούς Σαμαρά και Μητσοτάκη με το χαρακτηρισμό «μ…ς» σε δημόσια θέα.

Όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας τα ανέχεται χωρίς να έχει προβεί σε διαγραφές, εξαιρώντας τον Π. Κουρουμπλή, που διαγράφηκε επειδή είπε ότι η διαχείριση της κυβέρνησης στην πανδημία «δολοφόνησε» πολλούς, διότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι πραγματικοί λόγοι ήταν εσωκομματικής φύσεως. Γι’ αυτό και πολλοί όταν κατηγορούν τον Πολάκη λένε ξεκάθαρα ότι πίσω από αυτόν κρύβεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είναι ο ηθικός αυτουργός της ακραίας πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο πρωθυπουργός καρατόμησε

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας χαράξει σκληρή γραμμή απέναντι στον ακραίο λαϊκισμό και τη μισαλλοδοξία έχει μιλήσει με πράξεις. Όταν ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος μίλησε απαξιωτικά για το Κουμμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ούτε καν απειλές) του ανακοινώθηκε η διαγραφή του. Όταν η πρώην πολιτεύτρια με τη ΝΔ Αφροδίτη Λατινοπούλου μίλησε απαξιωτικά για μία τηλεπερσόνα (ούτε καν για πολιτικό αντίπαλο) με περίσσια κιλά, αυτομάτως τέθηκε εκτός του κόμματος. Όταν έμαθε ότι ο στενός του φίλος του Σπήλιος Λιβανός, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τότε, συμφώνησε με την άποψη ότι η ΝΔ έδωσε χρήμα για να κάμψει τις αντιδράσεις του κόσμου από τις πυρκαγιές στην Ηλεία, τότε χωρίς να το πολυσκεφτεί τον έθεσε εκτός υπουργικού συμβουλίου.

Κοινώς, τα λόγια και τα έργα του πρωθυπουργού δείχνουν ότι είναι άτεγκτος σε θέματα ηθικής συμπεριφοράς στελεχών, βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησής του. Απεναντίας, ο Αλέξης Τσίπρας συντηρεί με την ανοχή του τον «πολακισμό» στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι υποκριτική η στάση του ακόμα και στον Χριστόφορο Βερναρδάκη, πρώην στενό συνεργάτη του, που χαρακτήρισε «Πισπιρίγκου της Παιδείας» δηλαδή «δολοφόνο της Παιδείας» την υπουργό Νίκη Κεραμέως. Και αυτό διότι δεν προσήλθε καν να υπερασπιστεί το κόμμα του στην ψήφιση του νομοσχεδίου, διότι θα έπρεπε πρώτα να απολογηθεί για τη συμπεριφορά του στελέχους του. Και ο Αλέξης Τσίπρας με τις απολογίες φαίνεται ότι δεν το έχει…

Σε κάθε περίπτωση, όντως η πολιτική διαφορά των δύο πολιτικών αρχηγών είναι μεγάλη, αλλά οι ηθικές αξίες που διέπουν τον τρόπο που πολιτεύονται ακόμα μεγαλύτερες. Και επειδή τον Σεπτέμβριο θα έχουμε νέα πεδία αντιπαράθεσης, όπως το Ειδικό Δικαστήριο για Παππά-Παπαγγελόπουλο και την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ της χώρα, η ακραία τοξικότητα και η πόλωση αναμένεται να οξυνθεί ακόμα περισσότερο.

 

Του Σωτήρη Πίκουλα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο