Με φόντο την αθηναϊκή Ριβιέρα, ο Τάσος Γαϊτάνης μας μίλησε για τα εφηβικά του χρόνια, για τα χόμπι του, για το επάγγελμά του, για την οικογένειά του, αλλά και για τη μακροχρόνια φιλία που τον συνδέει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι γεγονός πως η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετική ρητορική της απέναντι στην Ελλάδα. Θεωρείτε ότι με αυτήν τη στάση της υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της;

Η Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα επιδίδεται σε μια πολιτική που αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου χρησιμοποιώντας αβάσιμους ισχυρισμούς και απειλές. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στη διατήρηση του απαραβίαστου των συνόρων, στον σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία θα πρέπει να απέχει από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες, όπως, για παράδειγμα, είναι οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, καθώς και τα ζητήματα που θέτει για την αποστρατικοποίηση των νησιών. Θέλουμε να υπάρχει ηρεμία και οι σχέσεις μας να εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας. Εάν η τουρκική κυβέρνηση προσβλέπει σε μια ευρωπαϊκή πορεία, οφείλει να ενεργεί και να εκφράζεται ανάλογα, σεβόμενη τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μέχρι τώρα στάση της δεν δείχνει να κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών αυτήν τη στιγμή είναι η ακρίβεια. Υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω οικονομικών παροχών από τη μεριά της κυβέρνησης;

Συνολικά, οι άμεσες και οι έμμεσες ενισχύσεις για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια αγγίζουν πλέον τα 8 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για επιπλέον επιδότηση στα καύσιμα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι παρεμβάσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στην επιδότηση των αυξήσεων στο ρεύμα και την αναδρομική αποζημίωση των «φουσκωμένων» λογαριασμών. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι τα νέα μέτρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σε απόλυτο βαθμό τις συνέπειες μιας παγκόσμιας αναταραχής, αλλά μπορούν να βάλουν ένα σημαντικό ανάχωμα. Σε κάθε περίπτωση, όπως συνέβη και στο παρελθόν, κάθε φορά που δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, η κυβέρνηση θα ανακοινώνει μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών από τις συνέπειες της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Είστε από τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα στον πρωθυπουργό από την πρώτη στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική. Ποια, κατά τη γνώμη σας, ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σε αυτήν την πορεία του;

Νομίζω ενδιαφέρουσα και με δυσκολίες ήταν η υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ. Ο Μητσοτάκης ξεκίνησε ως αουτσάιντερ. Λίγοι στην αρχή πιστεύαμε σε εκείνον. Έκανε όμως μια εκπληκτική καμπάνια, με σύγχρονα πολιτικά μηνύματα, με ενωτικό λόγο και, κυρίως, έδινε προοπτική ηγεσίας στη χώρα, σε μια περίοδο που οι Έλληνες έβλεπαν τις παλινωδίες του Αλέξη Τσίπρα.

Ο χρόνος τον δικαίωσε;

Νομίζω πως η εξέλιξη έδειξε πως ο Μητσοτάκης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση την πιο κατάλληλη ώρα!

Η οικογένειά σας ασχολούνταν με την πολιτική;

Μεγάλωσα σε μια πολιτικοποιημένη οικογένεια. Μπαίνοντας στην εφηβεία παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον την πολιτική αναμέτρηση της περιόδου 1989-1990.

Ως έφηβος, δηλαδή, παρακολουθούσατε τη σύγκρουση Μητσοτάκη-Παπανδρέου;

Βεβαίως, και μάλιστα μπορώ να σας πω ότι ήμουν μεγάλος θαυμαστής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη! Εγώ ήμουν 13 ετών, ο Μητσοτάκης τότε ήταν 71, αλλά ο πολιτικός του λόγος με συγκινούσε. Ο Μητσοτάκης ήταν υπεύθυνος πολιτικός και μετριοπαθής.

Τι ήταν αυτό που σας είχε κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση και σας έκανε να τον θαυμάζετε;

Δύο πράγματα μου είχαν κάνει μεγάλη εντύπωση. Ο Μητσοτάκης μιλούσε για την ανάγκη οι Έλληνες να είμαστε μονιασμένοι και όχι διχασμένοι. Οι πολιτικές διαφορές θα υπάρχουν, έλεγε, αλλά δεν πρέπει να τις αφήνουμε να μας διχάζουν. Επίσης ονειρευόταν μια Ελλάδα εξωστρεφή, που θα μπορούσε να ανταγωνίζεται ευθέως τις άλλες χώρες και θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί διεθνώς. Επίσης δεν ήταν λαϊκιστής. Έλεγε την αλήθεια, ακόμη και αν ήταν δυσάρεστη.

Η αλήθεια στην πολιτική είναι παρεξηγημένη έννοια…

Ξέρετε, οι πολιτικοί, για να είναι ηγέτες, πρέπει να λένε την αλήθεια. Ο Μητσοτάκης την έλεγε!

Σας συνδέει στενή σχέση και μακροχρόνια φιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πώς γνωριστήκατε και τι χαρακτηριστικά θεωρείτε πως έχει πάρει από τον πατέρα του;

Τα περισσότερα! Θεωρώ πως είναι το ίδιο υπεύθυνος και καινοτόμος. Γνωριστήκαμε με τον πρόεδρο το 2003, τότε δεν ήταν ακόμη βουλευτής, άλλα προετοιμαζόταν για τις επικείμενες εκλογές. Από τότε είχε καινοτόμες ιδέες και υποστήριζε πάντα και δημοσίως αυτό που έλεγε στις ιδιωτικές συζητήσεις.

Και πόσο έχει αλλάξει από τότε;

Σας διαβεβαιώνω πως τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα. Παραμένει ο ίδιος. Διατηρούμε μέχρι σήμερα μια στενή και ειλικρινή σχέση και πάντα έχω πίστη σε αυτά που λέει και κάνει.

Τι στοιχεία του χαρακτήρα του έχετε ξεχωρίσει;

Ο πρωθυπουργός είναι ένας υπεύθυνος πολιτικός. Είναι αποφασιστικός και δεν διστάζει να λέει αυτά που πιστεύει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ιδιαίτερα εργατικός και δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην έγκαιρη προετοιμασία. Παράλληλα, έχει σαφή και κατασταλαγμένη γνώση για όλα τα θέματα.

Για εσάς τι σημαίνει ο όρος πολιτική;

Για εμένα η πολιτική είναι το μέσο για να βελτιώνεις τη ζωή των ανθρώπων.

Γεννηθήκατε στην Καλλιθέα και δεν φύγατε ποτέ από αυτήν την περιοχή. Συνεπώς, γνωρίζετε τον Νότιο Τομέα πολύ καλά. Ποια είναι τα προβλήματα, αλλά και οι ευκαιρίες στα νότια;

Είμαστε η περιοχή στην οποία υλοποιούνται σημαντικά έργα υποδομής, με βασικό το έργο στο Ελληνικό, που θα δώσει αναπτυξιακή πνοή σε όλη τη χώρα. Έχουμε ένα μέρος του Υμηττού, ένα μεγάλο μέρος της περίφημης αττικής παραλίας, πανεπιστήμια, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επιχειρηματικότητα, τουρισμό και πολιτισμό.

Και τι είναι αυτό που λείπει;

Νομίζω αυτό που λείπει είναι ένα συνεκτικό σχέδιο που θα τα ενώσει όλα αυτά, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο. Από εκεί και πέρα κάθε Δήμος έχει τις ιδιαιτερότητές του, αλλά θεωρώ πως η περιοχή μας έχει όλα τα μεγάλα πλεονεκτήματα για να αναπτυχθεί περισσότερο!

Εσείς δεν είστε «επαγγελματίας». Είστε διδάκτωρ Ιατρικής Φυσικής και ασχολείστε με την Βιοϊατρική Τεχνολογία. Τι ακριβώς κάνετε με δυο λόγια;

Είμαι Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας στη βαθμίδα του Καθηγητή σε ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Ασχολούμαι με την τομογραφική απεικόνιση. Χρησιμοποιούμε σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους, για να κάνουμε έρευνα σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Ας πούμε ότι ρόλος μου είναι να μορφοποιούμε την ιατρική εικόνα με τέτοιον τρόπο, ώστε να εξάγουμε τη μέγιστη δυνατή πληροφορία.

Υπάρχουν ελπίδες για την καταπολέμηση του καρκίνου;

Κοιτάξτε, τελευταία ασχολούμαι με ένα ερευνητικό project που στόχο έχει τη δημιουργία της πρώτης Μονάδας Ραδιογονιδιωματικής στη χώρα. Σε αυτή τη μονάδα θα γίνεται συσχέτιση απεικονιστικών δεδομένων με γονιδιακές αλλαγές, ώστε τελικά να μπορούμε να έχουμε διάγνωση ασθενειών σε ακόμα πιο πρώιμο στάδιο και, τελικά, να είναι πιο εύκολα ιάσιμες.

Ως πατέρας δύο παιδιών και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ υπάρχει ελεύθερος χρόνος;

Πατέρας, εκπρόσωπος και εργαζόμενος! Όχι. Ομολογώ πως δεν υπάρχει πολύς ελεύθερος χρόνος. Προσπαθώ κυρίως τα Σαββατοκύριακα να βρίσκω λίγο χρόνο.

Η οικογένεια αντιδρά; Πώς το βιώνει αυτό;

Ευτυχώς η οικογένεια δείχνει κατανόηση, αν και στα παιδιά μου λείπω και αυτό είναι κάτι που δεν μου αρέσει καθόλου!

Σε αυτόν τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχετε πώς χαλαρώνετε; Έχετε χόμπι;

Φυσικά και έχω χόμπι. Μου αρέσει το ποδόσφαιρο.

Ποια ομάδα υποστηρίζετε;

Είμαι Ολυμπιακός, όπως και όλοι στην οικογένεια.

Τι άλλο σας αρέσει να κάνετε;

Μου αρέσει να διαβάζω βιβλία Ιστορίας και ακούω πολλά είδη μουσικής.

Τι μουσική ακούτε;

Είμαι θαυμαστής της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά μου αρέσει και ο Σαββόπουλος.

Από τους πιο σύγχρονους καλλιτέχνες;

Από λαϊκή μουσική ακούω τον Δημήτρη Μητροπάνο, αλλά και τον Ρέμο που, ας πούμε, είναι της δικής μου γενιάς! Όμως σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του είδους της μουσικής κάθε φορά εξαρτάται από τη διάθεση ή τι επιλέγω να κάνω, ενώ ακούω μουσική.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

φωτό Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο