Θερινές πληρωμές βρίσκονται στην αφετηρία εκκίνησης περιλαμβάνοντας τις ενισχύσεις για το ρεύμα, τα καύσιμα και στη συνέχεια τα επιδόματα, τις επιταγές του Κοινωνικού Τουρισμού και τις ενεργοβόρες συσκευές.

Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε περίπου 2.450.000 συνταξιούχους και επιπλέον 1.000.000 δικαιούχους επιδομάτων, τότε, χονδρικά, το 70% των ελληνικών νοικοκυριών και του… εκλογικού σώματος θα δει «ζεστό» χρήμα μέσα στις επόμενες ώρες, ημέρες και εβδομάδες.

Ειδικότερα, ο οδικός χάρτης των ενισχύσεων που πρόκειται να δοθούν διαμορφώνεται ως εξής:

1. Power Pass ή Επιταγή Ρεύματος. Τα ποσά βρίσκονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τουλάχιστον 1.300.000 καταναλωτών, οι οποίοι θα λάβουν επιστροφή από 18 έως 600 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της ρήτρας προσαρμογής που πλήρωσαν στους λογαριασμούς από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαΐου. Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όσοι είχαν δηλώσει πέρυσι καθαρό οικογενειακό εισόδημα 45.000 μετά την αφαίρεση των φόρων, για το φορολογικό έτος 2020. Όσοι είχαν «κλειδωμένες» τιμές ρεύματος, δεν δικαιούνται τη σχετική ενίσχυση.

2. Fuel Pass 2 ή Κάρτα Καυσίμου. Υπολογίζεται ότι έως τη μεθεπόμενη Κυριακή 31 Ιουλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, έτσι ώστε ο μοναδικός ΑΦΜ που έχει στην ιδιοκτησία του ΙΧ αυτοκίνητο να λάβει το κουπόνι των 100 ευρώ, το οποίο καλύπτει το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Το συγκεκριμένο μέτρο θεσπίστηκε ως κίνητρο για μετακινήσεις μέσα στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου, με στόχο να επιφέρει πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα σε επίπεδο εισπράξεων για το Δημόσιο.

3. Έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», το οποίο φαίνεται ότι ξεπερνά κάθε προσδοκία, καθώς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πάνω από 800.000 καταναλωτές. Η επιδότηση καλύπτει ταυτόχρονα την αγορά ενός ψυγείου και ενός καταψύκτη ή ενός ψυγείου και ενός κλιματιστικού ή ενός καταψύκτη και ενός κλιματιστικού ή δύο κλιματιστικών. Συνολικά, οι καταναλωτές, με βάση την αξία αγοράς της συσκευής, θα λάβουν επιδότηση 135-700 ευρώ.

4. Συντάξεις. Το τριήμερο 27-29 Ιουλίου θα καταβληθούν περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε 2.450.000 συνταξιούχους των τέως ασφαλιστικών ταμείων.

Πιο συγκεκριμένα:

·       Τη μεθεπόμενη Τετάρτη 27 Ιουλίου θα καταβληθούν οι αποδοχές στους δικαιούχους που προέρχονται από τον τέως ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ, το τέως Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων (μη μισθωτοί) και το τέως ΝΑΤ.

·       Την Πέμπτη 28 Ιουλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του τέως ΙΚΑ, του Δημοσίου, όλων των υπολοίπων τέως ταμείων μισθωτών, καθώς και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος στους δικαιούχους με λήγοντα ΑΦΜ σε 1, 3, 5, 7, 9.

·       Την Παρασκευή 30 Ιουλίου θα πληρωθούν οι ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ, του Δημοσίου, όλων των λοιπών ταμείων των μισθωτών, καθώς και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος στους δικαιούχους με λήγοντα ΑΦΜ σε 0, 2, 4, 6, 8.

Σημειώνεται ότι σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στα ΑΤΜ των τραπεζών από το απόγευμα της προηγούμενης μέρας.

5. Την Παρασκευή 29 Ιουλίου ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει στους δικαιούχους την τρίτη δόση του επιδόματος τέκνου, τα επιδόματα γέννησης και τοκετού, το επίδομα μειονεκτικών περιοχών, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το επίδομα στέγασης, τα προνοιακά, αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα, το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων και τις συντάξεις υπερηλίκων. Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από το απόγευμα της προηγούμενης μέρας στα ΑΤΜ των τραπεζών.

6. Κοινωνικός Τουρισμός και «Τουρισμός για Όλους». Περίπου 300.000… τυχεροί θα λάβουν τις επιταγές του Κοινωνικού Τουρισμού με ελάχιστη ή και μηδενική συμμετοχή, εφόσον επιλέξουν να κάνουν διακοπές 10 ημερών στα νησιά Σάμο, Λέσβο, Κω, Χίο και Λήμνο ή 12 ημερών στη Βόρεια Εύβοια, ενώ επιπλέον 200.000 θα είναι οι δικαιούχοι της επιταγής των 150 ευρώ του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους». Οι αιτήσεις του δεύτερου προγράμματος υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας tourism4all.gov.gr και η επιταγή καλύπτει ξενοδοχεία, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και εστίαση. Προϋπόθεση αποτελεί το όριο του οικογενειακού εισοδήματος, το οποίο διαμορφώνεται έως 16.000 ευρώ για τον άγαμο, 28.000 ευρώ για τον έγγαμο, 29.500 ευρώ για τον έγγαμο με ένα παιδί και 31.000 ευρώ για έγγαμο με 2 παιδιά. Εξάλλου, από την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για 25.000 θέσεις του προγράμματος, που θα καλυφθούν από συνταξιούχους.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο