Στις φλόγες είναι μια τεράστια περιοχή στο βουνό της Πεντέλης και συγκεκριμένα στο Ντράφι, τη γειτονική και συνορεύουσα Ανθούσα, το Δασαμάρι και τη Διώνη.

Οι άνεμοι πνέουν πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις και οι ριπές του ανέμου φτάνουν μέχρι τα οκτώ μποφόρ, ενώ η φωτιά βρίσκεται περίπου 150 μέτρα από τα σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη.

Την ίδια στιγμή οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο έχουν κυκλώσει περιμετρικά τον οικισμότης Καλλιθέας και προσπαθούν να αποτρέψουν τη φωτιά να μπει μέσα σε αυτόν.

Η περιοχή, για να αντιληφθούν όσοι δεν γνωρίζουν, είναι γεμάτη πεύκα, μέσω των οποίων η φωτιά μεταδίδεται σε χρόνο-ρεκόρ.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 17:00 και μέσα σε τρεις ώρες επεκτάθηκε ταχύτατα σε Ντράφι, Ανθούσα, Δασαμάρι και Διώνη.

Αυτή την  ώρα, ένα από τα πιο επικίνδυνα μέτωπα της φωτιάς είναι στον δρόμο από Παλαιά Πεντέλη προς Άγιο Πέτρο και συγκεκριμένα ανατολικά από το μοναστήρι των Αγίων Ασωμάτων. Η φωτιά εκεί κινείται με νότια κατεύθυνση, αλλά, εάν οι άνεμοι γυρίσουν δυτικοί, τότε θα κατευθυνθεί προς το νοσοκομείο Παίδων και την Παλαιά Πεντέλη.

Πέντε λεπτά πριν από τις 21:00, αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα. Κατά πληροφορίες, στις συσκέψεις που έγιναν, οι μετεωρολόγοι επισήμαναν ότι μέχρι τις 2 τα ξημερώματα θα πέσουν κάπως οι άνεμοι, οπότε ίσως υπάρξει ένα «παράθυρο» ευκαιρίας να αντιμετωπιστεί η φωτιά.

Στις 21:45, η πυρκαγιά της Πεντέλης στο μέτωπο στην κορυφή προς Διόνυσο έχει μειώσει ταχύτητα, στο μέτωπο στα δυτικα και νότια προς Καλλιθέα έχει ένταση. Δεν υπάρχουν κλήσεις για άλλους εγκλωβισμένους.

Μπήκε ο Στρατός στη μάχη της Πεντέλης

Οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν μέχρι στιγμής με 2 ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ από την 2η ΜΑΛ (Μοίρα Αλεξιπτωτιστών) και το 575 ΤΠΝ (Τάγμα Πεζοναυτών) και 2 τροχοφόρους Φορτωτές. Είναι σε 2ωρη ετοιμότητα επέμβασης 150 άτομα, όπως επίσης και αριθμός λεωφορείων για συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, για την εκκένωση κατοίκων.

Η μάχη της Πεντέλης θα συνεχιστεί όλο το βράδυ και ο Στρατός θα είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσει πυροσβέστες, αστυνομικούς και εθελοντές.

Να σημειωθεί ότι και η Ελληνική Αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα 282 αστυνομικούς με 90 οχήματα.

Στο πύρινο μέτωπο έχουν αναπτυχθεί 420 πυροσβέστες με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν -και συνεχίζουν να επικρατούν στην περιοχή- από την πρώτη στιγμή δεν ήταν σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου.

Όλοι εναπέθεσαν τις ελπίδες τους στα εναέρια μέσα, οι χειριστές των οποίων με αυταπάρνηση επιχείρησαν ακόμη και 40 λεπτά μετά την προβλεπόμενη ώρα διακοπής της τελευταίας τους ρίψης, καταβάλλοντας τιτάνιες προσπάθειες.

Δυστυχώς, όμως, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε με αποτέλεσμα πλέον η Αττική να ζει ακόμη μια εφιαλτική νύχτα και χιλιάδες κατοίκους (από Ντράφι, Ανθούσα, Δαμάσι και Διώνη όπου έχουν εκκενωθεί) να ζουν στιγμές αγωνίας για την επόμενη ημέρα.

Το ευτύχημα είναι, πάντως, πως τουλάχιστον μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης δεν έχει σημειωθεί κάποιος τραυματισμός ούτε υπάρχει αναφορά για εγκλωβισμένους, παρά μόνο υλικές ζημιές σε κάποια στο Ντράφι. Επίσης, για προληπτικούς λόγους έγινε εκκένωση του νοσοκομείου «Παίδων Πεντέλης», με δεκάδες παιδιά και προσωπικό να μεταφέρονται ασφαλή σε άλλα νοσοκομεία.

Ευθύμης Λέκκας: Είμαστε σε σκέψεις για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά

Μιλώντας στο MEGA ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, έκανε λόγο για μια πυρκαγιά που δεν ξέρουμε πώς ξεκίνησε.

«Η πυρκαγιά άρχισε σε ευαίσθητο σημείο της Πεντέλης. Δεν ξέρουμε ακόμα πώς άρχισε, είμαστε σε σκέψεις».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν, όλες οι καύτρες που αναδύονται μπορούν να μεταφερθούν σε αρκετά μεγάλη απόσταση. Υπάρχει μια μεγάλη αναζωπύρωση λόγω των ισχυρών ανέμων».

Ο κ. Λέκκας μίλησε για ένα δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής και ένα δύσκολο μικροκλίμα που έχει δημιουργηθεί, το οποίο «ευνοεί τη φωτιά».