Σε μήνυμά του για την αυριανή 48η επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο Τουρκοκύπριος επικεφαλής Ερσίν Τατάρ, ανέφερε, πως με την τουρκική «επιχείρηση ειρήνης» στις 20 Ιουλίου 1974, ο τουρκοκυπριακός «λαός» οδηγήθηκε στο φως, στην ελευθερία και στην ανεξαρτησία.

Ο ίδιος, ισχυρίστηκε εκ νέου, ότι ο κύριος υπεύθυνος για το Κυπριακό είναι το δίδυμο Ελληνοκύπριοι – Ελλάδα, που επιδιώκει το όνειρο της ένωσης από το 1821 και μετέτρεψε την Κύπρο σε λίμνη αίματος.

«Αν δεν είχε πραγματοποιηθεί η ειρηνευτική επιχείρηση της 20ης Ιουλίου, θα βιωνόταν στην Κύπρο μια δεύτερη τραγωδία όμοια με της Κρήτης, δεν θα έμενε ζωντανός ούτε και ένας Τούρκος στην Κύπρο και η Κύπρος θα μετατρεπόταν σε ελληνικό νησί όπως η Κρήτη» είπε. Θα δολοφονούνταν εκ μέρους των πραξικοπηματιών όλοι οι Ελληνοκύπριοι που αντιτίθεντο στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, δεν θα κατέρρεε η χούντα στην Αθήνα και δεν θα ερχόταν η Δημοκρατία στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Το μεγαλύτερο κέρδος τους από την εισβολή, είναι η «τδβκ» (ψευδοκράτος), όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, λέγοντας ότι δεν ήταν εύκολο να αποκτήσουν «χωριστή πατρίδα και χωριστό κράτος».

«Όταν ο λαός μας αποκλείστηκε με την βία των όπλων από την Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία είναι ιδρυτικός εταίρος, υπήρξε η επιθυμία να μετατραπεί σε μειονότητα, στερούμενος και όλων των διοικητικών του λειτουργιών» ανέφερε, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ο ενός αιώνα αγώνας μας για ελευθερία επιστεγάστηκε με την ανακήρυξη της τδβκ στις 15 Νοεμβρίου 1983. Και όλα αυτά τα οφείλουμε στην επική αντίσταση του λαού μας, την μητέρα πατρίδα Τουρκία και την ειρηνευτική επιχείρηση».

Για τις διαπραγματεύσεις, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι ενώ το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα προσπαθούσε να κάνει τον τουρκοκυπριακό «λαό» μειονότητα, αρνούμενο την κυριαρχική του ισότητα στις διαπραγματεύσεις για λύση στη βάση της ομοσπονδίας, ένας άλλος στόχος του ήταν ο αφανισμός του ψευδοκράτους, της κυριαρχίας με την επιβολή του μηδέν στρατός-μηδέν εγγυήσεις.

Ο Τατάρ θεωρεί ότι ένας από τους κύριους λόγους για το γεγονός ότι συνεχίζεται ακόμα το Κυπριακό είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το άδικο και πολιτικό – όπως είπε – ψήφισμα 186 στις 4 Μαρτίου 1964, υιοθέτησε ως την μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου την συνεταιρική Κυπριακή Δημοκρατία που μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος, όπως είπε.

«Ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά παίρνει δύναμη από αυτή την άδικη και πολιτική απόφαση, συνεχίζει την αδιαλλαξία της και παίζει με τον χρόνο. Την ώρα που αυτή η απόφαση αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο μπροστά στην λύση, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα προσεγγίσει καμία απολύτως λύση ενόσω δεν αίρεται η ανισορροπία που δημιούργησε αυτό το ψήφισμα», δήλωσε ο ίδιος.
Για το Βαρώσι, επεσήμανε, ότι πέρυσι πέρασαν στο δεύτερο στάδιο του ανοίγματος με τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής 3,5% στην περιφραγμένη από στρατιωτική ζώνη, επανέλαβε ότι το Βαρώσι είναι «μέρος της τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, και υποστήριξε ότι είναι «ένα εξαιρετικά σημαντικό άνοιγμα που θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των παλιών κατοίκων οι οποίοι δεν μπορούσαν να πάνε στις περιουσίες τους εδώ και χρόνια και των περιουσιών των δικαιούχων. Σκοπός μας είναι να ξεπεραστούν οι αδικίες».

Η Ανατολική Μεσόγειος, εξήγησε, δεν ανήκει στην ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία μετέτρεψε την Κυπριακή Δημοκρατία σε ελληνοκυπριακό κράτος με την βία των όπλων.

«Ενώ συνεχίζει τις δραστηριότητες έρευνας και γεωτρήσεων σε συνεργασία με κάποιες χώρες οι οποίες δεν έχουν καν ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθεί να αποκλείσει την μητέρα πατρίδα Τουρκία και την τδβκ, να τις ωθήσει εκτός εξίσωσης και να διεκδικήσει μόνη της τους φυσικούς πόρους. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν απάντησε καν στις προτάσεις μας για κοινή έρευνα και αξιοποίηση μέσω μιας επιτροπής που θα σχηματιστεί με την συμμετοχή των δύο πλευρών που έχουν ίσα δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στις θάλασσες γύρω από την Κύπρο. Βεβαίως δεν πρόκειται να μείνουμε θεατές στα επικυριαρχικά τετελεσμένα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Έναντι αυτών των άδικων ενεργειών είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε μαζί με την Τουρκία τους φυσικούς πόρους στους οποίους έχουμε ίσα δικαιώματα. Η γαλάζια πατρίδα, την οποία τονίζουμε συνεχώς, είναι ένα πολύ σημαντικό γεωστρατηγικό μας κέρδος στην προστασία των εθνικών συμφερόντων μας και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και του δικαίου μας στην Ανατολική Μεσόγειο που ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ μας».

Ο Τουρκοκύπριος επικεφαλής του ψευδοκράτους, ανέφερε ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω ούτε θα παραιτηθεί από την πρότασή του για λύση στην βάση των κεκτημένων κυριαρχικών ίσων δικαιωμάτων «όποιο και αν είναι το τίμημα». Υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει ΜΟΕ που έχουν στόχο τη συνέχιση του υφιστάμενου στάτους κβο «με σκοπό την εξάπλωση της εξουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον βορρά και νομίζει ότι θα μας κάνει να πέσουμε στην παγίδα. Αυτό το παιχνίδι τέλειωσε πια».

Αναφέρθηκε δε, στις έξι προτάσεις συνεργασίας τις οποίες υπέβαλε προς την ελληνοκυπριακή πλευρά στην 1η Ιουλίου και στις 8 Ιουλίου 2022, μέσω του ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ακόμα δεν έλαβε απάντηση.