Το σχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την ανακατασκευή και επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου, το οποίο επλήγη από τον σεισμό του 2014 και έκτοτε παραμένει κλειστό, μπαίνει σε εφαρμογή.

Ομόφωνα από το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ, εγκρίθηκε η σχετική προμελέτη, που προβλέπει τη δομική και γεωμετρική «ανασχεδίαση» του υφιστάμενου κτηρίου και την αντικατάστασή του με νέο, στη μορφή που έχει σήμερα, διατηρώντας τον όγκο και την αισθητική του.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου σχεδιασμένο από τον Κεφαλονίτη αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό, με τη μορφή περίπτερου ναού, στέγαζε μέχρι το 2014, τις μόνιμες εκθέσεις, τα εργαστήρια συντήρησης, τα γραφεία διοίκησης, τους χώρους υγιεινής και τους χώρους αποθήκευσης των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση διατήρησής του, το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο για κτήρια μουσείων και την ανάγκη προσαρμογής του στις σύγχρονες απαιτήσεις ενός μουσείου, κατά την έγκριση του κτηριολογικού προγράμματος αποφασίστηκε ότι το κτήριο χρήζει δομικής, τεχνολογικής και λειτουργικής αναβάθμισης, μέσω της καθαίρεσης και της ανακατασκευής του με την ίδια μορφή. Ο ανασχεδιασμός της αρχιτεκτονικής προμελέτης ακολουθεί τα μορφολογικά στοιχεία του υφιστάμενου κτίσματος. Μελετητικά, ο κύριος όγκος των διαφοροποιήσεων σε σχέση με το υφιστάμενο κτήριο, αφορά στο εσωτερικό του. Σκοπός της αρχιτεκτονικής προμελέτης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου είναι η αύξηση της ωφέλιμης επιφάνειας για την κάλυψη των αναγκών ενός πιο απαιτητικού κτηριολογικού προγράμματος, η εναρμόνιση του κτιρίου με την ισχύουσα νομοθεσία και η λειτουργική του αναβάθμιση.

«Το Αργοστόλι, με μεγάλο αριθμό επισκεπτών ετησίως από όλο τον κόσμο, παραμένει χωρίς Αρχαιολογικό Μουσείο από το 2014, εξ αιτίας των μεγάλων ζημιών που προκάλεσε στο κτήριο ο ισχυρός σεισμός, που έπληξε τότε το νησί. Είναι πραγματικά λυπηρό, ένα νησί με τόσο σημαντική πολιτιστική κληρονομιά, όλα αυτά τα χρόνια να μένει χωρίς μουσείο. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών τροποποίησης του ρυμοτομικού, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρεί στην ανακατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις και προδιαγραφές», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.