600 απομακρύνσεις κατοίκων και μάχη με ανέμους 80 χιλιομέτρων την ώρα!

Για μία δύσκολη πυρκαγιά, στην οποία δόθηκε ολονύχτια μάχη,σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

Όπως είπε, η ταχύτητα των ανέμων, όπως κατεγράφη στην περιοχή, έφτασε στις μέγιστες τιμές της να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα και προσέθεσε ότι εξαιτίας της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων η φωτιά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση γεγονός που καθιστούσε την αντιμετώπισή της μέσα στην νύχτα ακόμη πιο δύσκολη. «Δόθηκε ολονύχτια μάχη από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρτοποιός, επισημαίνοντας ότι πρώτη προτεραιότητα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ήταν και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, και φυσικά η προστασία των κρίσιμων υποδομών ζωτικής σημασίας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών.

Επιπλέον γνωστοποίησε ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί από τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ 600 απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλές σημείο και προσέθεσε ότι για τον σκοπό αυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας εστάλησαν συνολικά 5 μηνύματα μέσω του 112 για οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση. Συγκεκριμένα στις 02.00, για την περιοχή της Πεντέλης και γύρω από το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο, στις 02.50 για τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, στις 04.30 για Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης, ενώ στις 05.20 για την Παλλήνη και Νέα Παλλήνη, ενώ στις 06.05 εστάλησαν οδηγίες μέσω του 112 για την αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Παράλληλα τόνισε ότι έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή τους θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας βρίσκονταν και παραμένουν όλοι στο πεδίο με πρώτο τον κύριο βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα και τους εθελοντές του μαζί με εθελοντικές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Επιχειρούν ήδη 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο σημείο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός, οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν πολύ ισχυρές ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί από το πρώτο φως 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Επιπλέον, έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “Όλυμπος” για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το ΠΣ.

Συνεχίζεται η συνδρομή από το ΓΕΕΘΑ, τη δασική υπηρεσία, την ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ καθώς και όλους τους τοπικούς φορείς. Η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει όλο σχεδόν το δυναμικό της με υδροφόρες και μηχανήματα έργου για την αντιμετώπιση αυτής της πολύ δύσκολης κατάστασης ενώ δυνάμεις έχουν ήδη προωθηθεί στην περιοχή από τις περισσότερες περιφέρειες στην Ελλάδα. Είναι σε εξέλιξη η αλλαγή των πληρωμάτων προκειμένου να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό όλων των φορέων.