Αν και κατά την Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) στο σχέδιο δράσης «REPowerEU» οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν τον «πυρήνα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης»,εντούτοις η πραγματικότητα του πολέμου στην Ουκρανία επιστρατεύει (εκτός του LNG) ντήζελ, λιγνίτη και πυρηνικά, για να δώσουν λύση (μέχρι νεωτέρας) στο ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης,η οποία δυστυχώς δεν κινείται, ακόμα και σήμερα,βάσει μιας ενιαίας πολιτικής για τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό της, μετά την απόφαση απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Παρόλα αυτά, η ΕΕ «προετοιμάζεται» για τον κίνδυνο μιας επερχόμενης μεγάλης ύφεσης σε περίπτωση διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου. Τα κράτη μέλη «τρέχουν» να καλύψουν τα κενά ενόψει της νέας χειμερινής περιόδου, με τις ΑΠΕ να παίζουν ρόλο, αλλά η ανάγκη για άμεση ενεργειακή επάρκεια χρειάζεται τις εφεδρείες άλλων πηγών (ρυπογόνων, αλλά αναγκαίων).

«Γλιτώσαμε εισαγωγές»

Για τη χώρα μας, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας: υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά υγροποιημένου LNG σε χρόνο ρεκόρ με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου που προέρχεται από τη Ρωσία κατά 40-50%.Ο υπουργός ΠΕΝ διευκρίνισε ότι για την ενίσχυση της τροφοδοσίας μας σε LNG θα μπορούσαν να έρθουν μεγαλύτερες ποσότητες με αντιστροφή ροής μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία,με την οποία γίνονται διεργασίες για αποθήκευση. Είπε επίσης ότι υπάρχει πρόβλεψη για χρήση περισσότερου ντίζελ και επιστροφή στον λιγνίτη!Σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι τα τρία τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με 5.000 μεγαβάτ νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να γλιτώσουμε εισαγωγές πάνω από 1,7 δισεκατομμυρίου σε φυσικό αέριο.

Αξιοποίηση ΑΠΕ

«Αν η Ελλάδα,που παραμένει εδώ και χρόνια εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα,είχε αξιοποιήσει(εγκαίρως) τους εγχώριους φυσικούς πόρους(ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως αιολική),θα είχε σήμερα κόστος ηλεκτρισμού κάτω από 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με σημαντικό όφελος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.Τα νέα αιολικά πάρκα παράγουν ηλεκτρισμό που είναι 3 έως 4 φορές φθηνότερος από ορυκτά καύσιμα, φυσικό αέριο και λιγνίτη», είναι η θέση του Γιώργου Περιστέρη,προέδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) και επικεφαλής του Ομίλου ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ. Ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης-συνέντευξης προ ημερών στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην οποία συμμετείχε και η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) έδειξε να είναι και δυσαρεστημένος για την μη ισόρροπη ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας:«Αν πάμε σε στρεβλή ανάπτυξη και πάμε μόνο σε φωτοβολταϊκά, θα έχουμε πρόβλημα.Η καμπύλη ισορροπίας του συστήματος με συνδυασμό όλων των τεχνολογιών είναι πιο ομαλή και η τιμή πιο φθηνή. Τα αιολικά είναι αποδεδειγμένα η πιο φθηνή τεχνολογία παραγωγής.Και τα μόνα που δεν επιφέρουν μόνιμη αλλαγή εκεί που εναποτίθενται. Μόλις τελειώνει η ζωή τους, τα ξεβιδώνεις και φεύγεις. Δεν έχει μόνιμη επίπτωση. Όχι πως είναι κακά τα φωτοβολταϊκά, αλλά θέλει ισορροπία.Γι’ αυτό και πρέπει να πάμε και στα θαλάσσια (αιολικά), που είναι μεγάλα και ξεπερνάμε το πρόβλημα και δίνουν μεγάλη ισχύ, και στα πλωτά και σταθερά να πάμε και στα χερσαία.Όλοι θέλουν φθηνό ρεύμα, αλλά δεν λένε πώς. Αντί να πάμε σε περισσότερες ΑΠΕ, προσπαθούν να δουν πώς θα τις περιορίσουν:3,5 εκατομμύρια μεγαβατώρες τον χρόνο χάνονται, καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί όλα τα έργα από τους διαγωνισμούς 2018-2020. Θέλουμε εγχώριες πηγές ενέργειας και διασυνδέσεις και επειδή υπάρχει στοχαστικότητα στην παραγωγή, απαιτείται και αποθήκευση».

Στην ανάγκη να υπάρξει μια εθνική συστράτευση για τις ΑΠΕ που θα αποτελέσει το RepowerGR αναφέρθηκε στην εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ και μέτοχος της ΕΝΤΕΚΑ Παναγιώτης Λαδακάκος. Στη χώρα μας, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς μέχρι τα τέλη του 2021 ήταν 4,5 MW. Ο θεσμοθετημένος ελάχιστος στόχος για το 2030 είναι μέχρι τώρα 7GW.

 Στοιχεία ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.

Σύμφωνα με συνοπτικό πληροφοριακό δελτίο ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης)του Διαχειριστή ΑΠΕ και εγγυήσεων προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.), τον Μάιο 2022 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ σε μεγαβάτ (MW) ήταν:Αιολικά: 4.426,23, Φ/Β(Διασ/νο): 4.198,59,ΜΥΗΣ (υδροηλεκτρικά): 257,92,Βιοαέριο-Βιομάζα: 112,31. Η Ενεργειακή Παραγωγή σε μεγαβατώρες (MWh) τον ίδιο μήνα ήταν: Αιολικά: 600.202, Φ/Β (Διασ/νο): 673.271, ΜΥΗΣ (υδροηλεκτρικά): 62.750, Βιοαέριο-Βιομάζα: 36.371.

Συμβολή αιολικών

Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μας πληροφορεί η WindEurope,η αιολική ενέργεια καλύπτει πλέον το 16% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ και συνεισφέρει 37 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ένωσης. Σήμερα παρέχει σήμερα 300.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, από τις οποίες περίπου 62.000 είναι στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία.

Βιομηχανία ηλιακών

Το 2021 η παραγωγή φωτοβολταϊκού ηλεκτρισμού στην ΕΕ αντιπροσώπευε το 5,5% της ακαθάριστης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Μέχρι το 2020 η βιομηχανία ηλιακών φωτοβολταϊκών δημιούργησε περίπου 357.000 θέσεις εργασίας. Και αναμένεται να δημιουργήσει 584.000 έως το 2025 και περίπου 1,1 εκατομμύρια έως το 2030, σύμφωνα με τον κλάδο.

 

Του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο