Σε μήνυμά του για την 48η επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης «λύσης» στο νησί, θα είναι δυνατή μόνο με ένα πλαίσιο που βασίζεται στις πραγματικότητες, εκφράζοντας πλήρη στήριξη στο όραμα λύσης που ο Ερσίν Τατάρ παρουσίασε στη Γενεύη πέρυσι για την επικύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων και την επακόλουθη διαπραγμάτευση μοντέλων συνεργασίας μεταξύ δύο κρατών.

Ο Ερντογάν, στο μήνυμά του, εκφράζει στήριξη «με την ίδια αντίληψη» και στις προτάσεις συνεργασίας που κατέθεσε ο κ. Τατάρ, η εφαρμογή των οποίων -πρόσθεσε- και η επίτευξη λύσης βασισμένης στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού «λαού» θα συμβάλει σημαντικά όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα μείνει θεατής στο να παραμείνουν οι Τουρκοκύπριοι «όμηροι» της μη λύσης για πάντα. «Θα συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας για την κατανόηση της αταλάντευτης αλληλεγγύης με την ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος), προκειμένου να εξαλειφθεί αυτή η αδικία και να διασφαλιστεί ότι ο τουρκοκυπριακός λαός θα φτάσει στο μέλλον με ευημερία που του αξίζει» είπε. Ο αυξανόμενος περιφερειακός και παγκόσμιος ρόλος της Τουρκίας θα συνεχίσει αναμφίβολα να είναι η μεγαλύτερη διασφάλιση για το μέλλον του ψευδοκράτους, τόνισε.

«Υπό το πρίσμα της κοινής ιστορικής μας εμπειρίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο θα είναι δυνατή μόνο με ένα πλαίσιο βασισμένο στην πραγματικότητα», κατέληξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Επισημαίνεται, ότι ο Ερντογάν, δεν επισκέφθηκε τα κατεχόμενα για την επέτειο της εισβολής, παρότι είχε αναφερθεί πως θα βρισκόταν στο ψευδοκράτος και θα ανακοίνωσε κάτι «σημαντικό».