Παραιτήθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη, αφού οι βασικοί σύμμαχοι του συνασπισμού μποϊκόταραν ψήφο εμπιστοσύνης, σηματοδοτώντας την πιθανότητα πρόωρων εκλογών και μια νέα περίοδο αβεβαιότητας για την Ιταλία και την Ευρώπη σε μια κρίσιμη στιγμή.

Ο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Kυρηνάλιο προεδρικό μέγαρο. Η ιταλική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος ζήτησε από τον Ντράγκι να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Η ανακoίνωση δεν αναφέρει αν ο Ματαρέλα θα διαλύσει τη Βουλή ή θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η κυβέρνηση του Ντράγκι κατέρρευσε την Πέμπτη, αφού μέλη του ανήσυχου συνασπισμού του από δεξιά, αριστερά και λαϊκιστές απέρριψαν την έκκλησή του να συσπειρωθούν για να ολοκληρώσουν τη θητεία του νομοθετικού σώματος και να διασφαλίσουν την εφαρμογή του προγράμματος ανάκαμψης της πανδημίας που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα, μετά από ενθουσιώδες χειροκρότημα των μελών της ολομέλειας της βουλής, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε: «Υπό το φως της χθεσινής ψήφου της γερουσίας ζητώ να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση, διότι μεταβαίνω στον πρόεδρο της δημοκρατίας, για να του ανακοινώσω τις αποφάσεις μου». Ο Ντράγκι αναμένεται να παραιτηθεί οριστικά από πρωθυπουργός.

«Ευχαριστώ, και η καρδιά των κεντρικών τραπεζιτών κάποιες φορές χρησιμοποιείται», είπε τέλος ο Ντράγκι συγκινημένος από τα χειροκροτήματα.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ένα από τα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού, είχε αντιταχθεί σε ένα νέο διάταγμα με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού και την καταπολέμηση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους. Οι βουλευτές διεξήγαγαν ψήφο εμπιστοσύνης για το ευρύ πακέτο πολιτικής, αλλά τα Πέντε Αστέρια μποϊκόταραν την κίνηση, εξοργίζοντας τόσο τον Ντράγκι όσο και τα δεξιά κόμματα του συνασπισμού.

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κλήθηκε στη συνέχεια να επιστρέψει στη Γερουσία χθες Τετάρτη για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του, αλλά πριν από το δράμα το βράδυ της Τετάρτης το βράδυ, το Κίνημα Πέντε Αστέρων δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη νέα ψήφο εμπιστοσύνης, όπως και η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η δεξιά Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η κεντροδεξιά είχε προτείνει μια νέα ψηφοφορία για να κρατήσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων εκτός του συνασπισμού.

Ο Ντράγκι κατάφερε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία, αλλά το σνομπάρισμα από τους εταίρους του συνασπισμού ουσιαστικά σήμανε την κατάρρευση της κυβέρνησης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο δρόμο για δύσκολες και αβέβαιες πρόωρες εκλογές, που θα μπορούσαν να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.