Ο μεσίτης Αθανάσιος Χορταριάς, ο οποίος καταδικάσθηκε για την υπόθεση θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, αλλά περίπου δύο μήνες μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής ετυμηγορίας του δικαστηρίου, βρέθηκε εκτός φυλακής, κάνει λόγο για «πολιτικές παρεμβάσεις», οι οποίες «συνιστούν μία πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης άμεσα και έμμεσα, ώστε να αναιρεθεί μία ομόφωνη δικαστική απόφαση».

Πιο αναλυτικά, στον εν λόγω κατηγορούμενο, όπως και στον συγκατηγορούμενό του, τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου όπου είχε βρει τραγικό θάνατο ο Ζακ Κωστόπουλος, είχε επιβληθεί με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου κάθειρξη δέκα ετών.

Με την ίδια απόφαση το δικαστήριο οδήγησε στη φυλακή τον μεσίτη, προκειμένου να εκτίσει την ποινή του (και δύο μήνες μετά έγινε δεκτό το αίτημα για αναστολή στην έκτισή της), ενώ ο 77χρονος κοσμηματοπώλης αποφασίστηκε να εκτίσει την ποινή του κατ’ οίκον, λόγω ηλικίας.

Ο κ. Χορταριάς, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, την οποία συνυπογράφει μαζί με τους δικηγόρους του, Ορφέα Φίλο και Γιάννη Γλύκα, «εγκαλεί» τόσο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για «πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης», αλλά και για «πολιτικοποίηση μιας ποινικής υπόθεσης». Όπως αναφέρει, θα προβεί «σε κάθε απαιτούμενη νόμιμη ενέργεια ακόμη και ενώπιον Διεθνών Δικαστηρίων, στο πλαίσιο των αρχών της Δίκαιης Δίκης και του σεβασμού στο τεκμήριο Αθωότητας».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν ο καταδικασθείς μεσίτης και οι δικηγόροι του, Ορφέας Φίλος και Γιάννης Γλύκας, αναφέρουν:

«Στις 4 Ιουλίου του 2022, έγινε δεκτή ομόφωνα κατόπιν θετικής εισαγγελικής πρότασης από το Β’ Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, η αίτησή μου για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής μου.

Αμέσως, πήραν θέση μέλη πολιτικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος με χαρακτήρισε ως «αμετανόητο δολοφόνο», μη σεβόμενος τις Δικαστικές Αρχές και τις αποφάσεις τους.

Η τοποθέτησή του αυτή επισφραγίσθηκε με την δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα, ο οποίος έσπευσε να πάρει θέση σε εν εξελίξει ποινική υπόθεση, χαρακτηρίζοντας στις 13/07/2022 το επίδικο περιστατικό ως «πρωτοφανή περίπτωση τυφλής ρατσιστικής βίας», παρά το γεγονός ότι εν γνώσει του κανείς δεν κατηγορήθηκε για ρατσιστικό έγκλημα κατά τους όρους του 82 Α του Ποινικού Κώδικα.

Στη συνέχεια δε τοποθετήθηκε και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τους αντιδίκους μου στο Μέγαρο Μαξίμου ως εκπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητας, μνημονεύοντας ότι ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην δικαστική υπόθεση και καταλήγοντας ότι ο «ρατσισμός και οι διακρίσεις δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας», παραβλέποντας ομοίως ότι δεν είχε η αποδιδόμενη πράξη ρατσιστικά χαρακτηριστικά για την Ελληνική Δικαιοσύνη και εκπέμποντας συνακόλουθα λάθος μήνυμα ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να αναθεωρηθούν.

Οι πολιτικές αυτές παρεμβάσεις εντός μόλις δύο ημερών, συνιστούν μία πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης άμεσα και έμμεσα, ώστε να αναιρεθεί μία ομόφωνη δικαστική απόφαση με αντίστοιχη θετική εισαγγελική πρόταση, η οποία ελήφθη σύμφωνα με τον Νόμο.

Ως εκ τούτου, είμαι υποχρεωμένος να προβώ σε κάθε απαιτούμενη νόμιμη ενέργεια ακόμη και ενώπιον Διεθνών Δικαστηρίων, στο πλαίσιο των αρχών της Δίκαιης Δίκης και του σεβασμού στο τεκμήριο Αθωότητας, ώστε στην υπόθεσή αυτή να καταδειχθεί η αθωότητά μου, απέναντι στην πολιτικοποίηση μίας ποινικής υπόθεσης και την άσκηση αντιδεοντολογικών πιέσεων στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

ΜΕ ΤΙΜΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΟΡΤΑΡΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ

ΟΙ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

ΟΡΦΕΑΣ ΦΙΛΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΛΥΚΑΣ».