Μπορεί η Μόσχα να άνοιξε χθες τη στρόφιγγα του Nord Stream 1 όμως η ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία φτάνει μόνο στο 40%.

Είναι αμφίβολο, ωστόσο, αν η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του χειμώνα στην Ευρώπη.

Η Κομισιόν έχει ήδη ανακοινώσει σχέδιο περιορισμού της κατανάλωσης κατά 15% για τα κράτη μέλη, συναντώντας αντιδράσεις από χώρες του νότου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προανήγγειλε μέτρα για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία αναξιόπιστο εταίρο και παράγοντα ενεργειακής ανασφάλειας.

Εν τω μεταξύ, το σχέδιο της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ Αυγούστου και Μαρτίου προσκρούει στις ενστάσεις πολλών κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις ήρθαν από την Πορτογαλία και την Ισπανία που υποστηρίζουν ότι ο στόχος της μείωσης της κατανάλωσης δε μπορεί να είναι ίδιος για όλες τις χώρες, οι οποίες έχουν διαφορετικό ενεργειακό μείγμα και διαφορετικές ανάγκες.

«Ό,τι κι αν συμβεί, οι ισπανικές οικογένειες δεν θα υποστούν διακοπές φυσικού αερίου, ή ρεύματος στα σπίτια τους. Η Ισπανία πρόκειται να υπερασπιστεί τη θέση της ισπανικής βιομηχανίας» τόνισε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας, Τερέζα Ριμπέρα.

Πολλά μέλη, ανάμεσά τους η Δανία, η Γαλλία και η Ιταλία, αντιδρούν εξάλλου στο ενδεχόμενο να καταστεί η μείωση υποχρεωτική.