Εγκρίθηκε επί της αρχής, στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο για την αστυνομική εκπαίδευση, με τις ψήφους ΝΔ και Ελληνικής Λύσης.

«Υπέρ» της αρχής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αστυνομική εκπαίδευση δήλωσαν ο εισηγητής της ΝΔ, Ανδρέας Κουτσούμπας, και ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης.

«Είμαστε υπέρ της πραγματικής αναβάθμισης των σπουδών των αστυνομικών αλλά όχι με τον τρόπο που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσιος Καλαματιανός, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, για να σημειώσει πως το κόμμα του είναι «κατά» επί της αρχής.

«Επιφύλαξη» για την Ολομέλεια, δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης. «Κατά» του νομοσχεδίου δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, και η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα.

Νωρίτερα, στη διαδικασία ακρόασης φορέων, ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ, Ανδρέας Βέλλιος, είπε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έρχεται να αναβαθμίσει την αστυνομική εκπαίδευση. Συνεχάρη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την «τολμηρή» αυτή νομοθετική πρωτοβουλία.

«Τη χαρακτηρίζω τολμηρή, διότι κανείς, τα περισσότερα από τα χρόνια λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν τόλμησε να κάνει τομές στην αστυνομική εκπαίδευση και κυρίως στην εκπαίδευση η οποία αφορά τα νέα στελέχη, τους νέους αστυνομικούς και τους νέους αστυφύλακες της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι λοιπόν άξια συγχαρητηρίων και δημοσίου επαίνου, η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, διότι κατεστημένες αντιλήψεις που ανάγονται σε ξεπερασμένες, από τον χρόνο και την ιστορία, απόψεις, αυτή τη στιγμή σπάνε.

Η Ελληνική Αστυνομία είναι ένας θεσμός που ανάγεται στο 1833, με όλες τις μορφές της, μέχρι σήμερα ,που αποκτά επιτέλους, το πανεπιστημιακό φυτώριο στελεχών της, όπως αρμόζει σε σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες και αστυνομίες. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, και κυρίως για εμάς οι οποίοι προερχόμαστε από τη Σχολή Αξιωματικών, και πολύ περισσότερο, για όσους από εμάς είχαμε την τύχη να φοιτήσουμε σε πανεπιστήμια, εδώ στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό, που γνωρίζουμε ότι σε επίπεδο μορφωτικής επάρκειας, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Είχαν όμως καημό να νιώθουν επιτέλους ότι είναι απόφοιτοι ενός δημοσίου πανεπιστημίου το οποίο αναβαθμίζει τα στελέχη του και προσφέρει στην κοινωνία ανθρώπους οι οποίοι έχουν στέρεα γνώση, πανεπιστημιακού επιπέδου, η οποία θα έχει ανταπόδοση στην κοινωνία», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ.

Ο κ. Βέλλιος ζήτησε να περιληφθεί στο νομοσχέδιο πρόβλεψη προκειμένου στους αποφοίτους της σχολής Αξιωματικών να χορηγείται ακαδημαϊκή ταυτότητα. Πρότεινε εξάλλου τα όργανα διοίκησης της Σχολής Αξιωματικών, «κατ΄ αντιστοιχία με αυτό που υπάρχει στη σχολή Ευελπίδων, που είναι οδηγός για το νομοσχέδιο αυτό», να προστεθεί ένα όργανο διοίκησης ακόμα που θα είναι ο διοικητής του Τμήματος Δοκίμων Υπαστυνόμων, ο οποίος θα έχει την ευθύνη, υπό την εποπτεία του διευθυντή Αστυνομικής Εκπαίδευσης, της όλης λειτουργίας της σχολής ως και μιας σχολής «με στρατιωτικό χαρακτήρα».

Βάσει του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ ζήτησε επίσης να προστεθεί στα ασυμβίβαστα των μελών ΔΕΠ, πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία τα μέλη ΔΕΠ της Σχολής Αξιωματικών να μην έχουν, κατά τη διάρκεια που εκτελούν καθήκοντα, την ιδιότητα στελέχους κόμματος.

«Γίνεται μια μεγάλη τομή στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, την οποία επικροτούμε και ευχόμαστε να επιτύχει. Πάντοτε πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η μεγαλύτερη επένδυση, για την ασφάλεια του πολίτη, είναι η εκπαίδευση του αστυνομικού», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος.

Υπογράμμισε, ότι «η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων εκπροσωπεί όλες τις βαθμίδες της αστυνομικής ιεραρχίας», και χαιρέτισε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, λέγοντας ότι ικανοποιείται ένα πρωτοποριακό αίτημα της Ομοσπονδίας το οποίο αποτελεί πεδίο επίμονης προσπάθειας. «Ιδίως από το 2016, με κάθε αφορμή και ευκαιρία, ζητούσαμε την αναβάθμιση, την αναγνώριση των σπουδών των συναδέλφων μας. Κεντρική πρόταση της Ομοσπονδίας μας ήταν ανέκαθεν, η εναρμόνιση των δομών των Αστυνομικών Σχολών, με τις δομές του ευρωπαϊκού συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και γι’ αυτό σήμερα, μπορούμε να μιλάμε για την επιτυχή έκβαση ενός αγώνα δίκαιου, που βρήκε τη στήριξη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. έτσι, ώστε να καλείστε και εσείς να ψηφίσετε νέες διατάξεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ.

«Στόχος μας ήταν η αναβάθμιση των σπουδών με τη συγγραφή νέων βιβλίων, τη διεύρυνση του διδακτικού προσωπικού, η αναγνωρισιμότητα των τίτλων σπουδών, η αποδοχή τους από την πανεπιστημιακή κοινότητα και η άρση της αδικίας που υφίστανται μέχρι τώρα συνάδελφοί μου, ιδίως οι απόφοιτοι της Σχολής Αστυφυλάκων. Ήταν σκάνδαλο το γεγονός ότι συνάδελφοι με πανελλήνιες εξετάσεις, ελάμβαναν πτυχία χωρίς αντίκρισμα και απογράφονταν ως απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ τώρα θα χαρακτηρίζονται πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ό,τι ευεργετικό για τους ίδιους και για την Αστυνομία, σημαίνει αυτό», είπε επίσης ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ που πρόσθεσε ότι μετά και την επιτυχή έκβαση της αύξησης του χρόνου σπουδών, η Σχολή Αστυφυλάκων εναρμονίζεται πλήρως με τις διεθνείς συνθήκες, όπως η Συνθήκη της Μπολόνια.

«Με το νομοσχέδιο η Αστυνομική εκπαίδευση αναμορφώνεται σε όλα τα επίπεδα, ανάλογα με την κατηγορία του αστυνομικού προσωπικού. Σε θετική κατεύθυνση κινείται επίσης ο διαχωρισμός της εκπαίδευσης σε αστυνομική εκπαίδευση και ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Με τη νέα διαδικασία την ακαδημαϊκή εκπαίδευση αναλαμβάνουν εξ’ ολοκλήρου τα ομώνυμα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, δηλαδή τα μέλη ΔΕΠ, ενώ η αστυνομική εκπαίδευση θα παρέχεται από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και άλλους κρατικούς λειτουργούς.

Επιπλέον ικανοποιείται η πρότασή μας και ορίζεται η νομική φύση της Σχολής Αξιωματικών, ως Ανώτατης Σχολής 4ετούς φοίτησης, με νέα όργανα διοίκησης όπως ο Κοσμήτορας, το εκπαιδευτικό συμβούλιο και η Ακαδημαϊκή Συνέλευση. Επίσης λαμβάνει σάρκα και οστά η λειτουργία της Αστυνομικής Ακαδημίας ως αυτοτελούς κεντρικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Υπό τη διεύθυνσή της εξακολουθεί να έχει τη σχολή αστυφυλάκων, τη σχολή μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης και τη σχολή εθνικής ασφάλειας», είπε ο κ. Γερακαράκος.

Σημείωσε επίσης ότι, στους σπουδαστές της Σχολής Αστυφυλάκων παρέχεται η δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών, σε συνεργασία με τη σχολή αξιωματικών και με τα ΑΕΙ της χώρας. Επιπλέον, για πρώτη φορά καθιερώνεται κοινό σύστημα διδακτικών-πιστωτικών μονάδων και πιστοποίησης πτυχίων, με στόχο το πτυχίο της σχολής να αναγνωρίζεται και στο εξωτερικό. Καθιερώνονται, όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, κοινά κριτήρια και μεθοδολογία για τη διασφάλιση της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Μιλάμε δηλαδή, για αξιολόγηση τόσο των προγραμμάτων όσο και των σχολών. Οι διδάσκοντες καθηγητές επίσης, θα ανήκουν στο επιστημονικό προσωπικό και θα προσλαμβάνονται για την διεξαγωγή διδακτικού, επιστημονικού, ερευνητικού και οργανωτικού έργου, σε οποιοδήποτε διδακτικό αντικείμενο, όπως τηρείται στην πανεπιστημιακή κοινότητα», εξήγησε ο κ. Γερακαράκος.

Στη διαδικασία της ακρόασης φορέων, είχε κληθεί και η Σύνοδος Πρυτάνεων η οποία θα αποστείλει υπόμνημα.