Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη Λέσβο στις 10 το πρωί, μπήκε περίπου στη μία το μεσημέρι, στον κύριο όγκο του οικισμού Βατερών.

Αν και η εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς είναι καλύτερη, ωστόσο η κατάσταση χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη με πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στην περιοχή, ακόμα και μέσα σε αυλές σπιτιών.

Επισημαίνεται, πως λίγη ώρα αφού ξέσπασε η φωτιά εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής για εκκένωση του οικισμού.

Σε κάποια τμήματα της περιοχής η φωτιά έφτασε στη θάλασσα έχοντας κάψει σπίτια και επαγγελματικές δραστηριότητες. Κατά διαστήματα, στην περιοχή σημειώνονται ριπές ανέμων που σε συνδυασμό με τη φωτιά λειτουργούν εμπρηστικά.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη δύο σπίτια και ένα εστιατόριο έχουν υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά. Την ίδια στιγμή οι πυροσβέστες επιχειρούν μέσα στις αυλές των σπιτιών, σε μία προσπάθεια να σώσουν τις περιουσίες των κατοίκων.

Τα Βατερά είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με πολλές παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και κατοικίες που έγιναν μόνιμες για αρκετούς κατοίκους της Βρίσας μετά τον σεισμό του 2017.

Στα άλλα μέτωπα της φωτιάς στο βουνό επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και κυρίως δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα.

Στην πυρκαγιά στη Λέσβο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 οχήματα, 5 αεροσκάφη (2 CL415 και 3 Tractores) και 1 ελικόπτερο. Στην επιχείριση κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.