Σαράντα οκτώ χρόνια πριν. Σαν σήμερα. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 23ης προς 24η Ιουλίου 1974. Ο αυτοεξόριστος στο Παρίσι Κωνσταντίνος Καραμανλής βγαίνει από το σπίτι του στην οδό Μονμορανσί και κατευθύνεται προς το αυτοκίνητο, που θα τον μεταφέρει στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο το οποίο είχε προσφέρει ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, για να επιστρέψει στην Αθήνα. Στους δημοσιογράφους, που είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο, τους θύμισε τη ρήση του προέδρου Χάρι Τρούμαν, όταν εκείνος αναλάμβανε την εξουσία στις ΗΠΑ: «Boys, pray for me» (Παιδιά, προσευχηθείτε για μένα).

Δύο χρόνια αργότερα και αφού η δημοκρατία είχε αποκατασταθεί, σε μια «κλειστή» συνάντηση που είχαμε μια παρέα δημοσιογράφων με τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, μάς αποκάλυψε: «Όταν πριν από δύο χρόνια στο αεροδρόμιο των Παρισίων ζητούσα να προσευχηθείτε για μένα, το εννοούσα. Δεν ξέρετε ποιους κινδύνους διέτρεξα. Κάποιοι αξιωματικοί της χούντας σχεδίασαν μέχρι και τη δολοφονία μου. Για να αποκατασταθεί η δημοκρατία χρειάστηκε να αποτραπούν σοβαροί κίνδυνοι, εσωτερικοί και εξωτερικοί».

Στις 24 Ιουλίου 1974 ξεκινούσε πάντως το ιστορικό φαινόμενο, που έμεινε γνωστό ως Μεταπολίτευση. Στα πρώτα επτά χρόνια, από το 1974 έως το 1981, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αντιμετωπίζοντας μαζεμένες τις ιστορικές προκλήσεις του παρελθόντος, τις ξεπέρασε και κατάφερε, μέσα από άπειρους κινδύνους, να ανατρέψει όλα τα ιστορικά προηγούμενα και να διαψεύσει τις δυσοίωνες προβλέψεις. Λειτουργώντας ως εθνικός ηγέτης, πραγματοποίησε μια σειρά από βαθιές μεταρρυθμίσεις. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να απαλλαγεί από την κηδεμονία τού στρατού,συνέλαβε και δίκασε τους πρωταίτιους της δικτατορίας, νομιμοποίησε το ΚΚΕ, προκήρυξε εκλογές, εγγυήθηκε την άψογη διεξαγωγή τους,οδήγησε, με το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974 στην ανακήρυξη της Αβασίλευτης Δημοκρατίας και δρομολόγησε ταχύτατα την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα απέκτησε σταθερούς και ανθεκτικούς δημοκρατικούς θεσμούς, κατάφερε να αποκαταστήσει την εθνική ενότητα και τη δημοκρατική νομιμότητα, να ξεπεράσει την εθνική αλλά και την οικονομική της κρίση και να κάνει το μεγάλο άλμα στην Ευρώπη.

Σήμερα, 48 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας, και η δημοκρατία μας δεν απειλείται από εκτροπή. Οι δημοκρατικές ελευθερίες όμως και η εθνική κυριαρχία υφίστανται συνεχή δοκιμασία και πίεση από ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες. Σήμερα, σαράντα οκτώ χρόνια μετά, δεν φθάνει να θυμόμαστε και να εξορκίζουμε τη δικτατορία. Οφείλουμε όλοι, πολίτες και πολιτικά κόμματα, μπροστά στις νέες προκλήσεις της εποχής, να βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση και να αγωνιζόμαστε, σε πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας, για βαθιές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά και για την αποτροπή νόθευσης της δημοκρατίας, τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών και την ενίσχυση της αμυντικής μας ικανότητας,θωρακίζοντας την εθνική μας κυριαρχία. Απαλλαγμένοι από λαϊκισμούς και διχαστικές συμπεριφορές.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο