«Θα διεκδικήσω άλλη μία θητεία για να ολοκληρώσουμε τις υποδομές και τα έργα που ξεκινήσαμε», τόνισε μιλώντας στο «Π» ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης. Επίσης, ανέπτυξε τον προγραμματισμό του σε επίπεδο έργων, ενώ αναφέρθηκε και στην αντιπυρική περίοδο και στην προετοιμασία που έχει γίνει.

Πόσο προετοιμασμένος είναι ο Δήμος Διονύσου για να αντεπεξέλθει στην αντιπυρική περίοδο;

Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας,έχουμε καταβάλει και συνεχίζουμε να καταβάλλουμε καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια για να είμαστε όσο καλύτερα προετοιμασμένοι γίνεται. Δεν υπάρχουν όμως μαγικές λύσεις απέναντι στα φαινόμενα πυρκαγιάς και δεν πρέπει να υποτιμούμε τον κίνδυνο. Αυτό απέδειξε η δραματική εμπειρία των περσινών πυρκαγιών στον δήμο μας, που μεταφέρθηκαν από γειτονικές περιοχές,όπως κι άλλων μεγάλων πυρκαγιών στην επικράτεια, που επεκτάθηκαν ταχύτατα μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Συνεπώς δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός. Όλο αυτό το διάστημα είμαστε σε συνεχή εγρήγορση,24 ώρες το 24ωρο, για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Παράλληλα καθαρίζουμε νυχθημερόν κοινόχρηστους χώρους του δήμου μας, απομακρύνοντας τεράστιες ποσότητες κλαδιών και καύσιμης ύλης. Μιλάμε στην κυριολεξία για χιλιάδες τόνους κλαδιών. Είναι απαραίτητη η βοήθεια και συνεργασία όλων των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να διατηρούν καθαρά τα οικόπεδα και τις αυλές τους αλλά και να τηρούν όλους τους κανόνες που απαιτούνται για να μην εκθέτουν σε κινδύνους το δάσος. Θα ήθελα εδώ να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές μας, οι οποίοι με ανιδιοτέλεια προσφέρουν τα μέγιστα στον κοινό αγώνα κατά των πυρκαγιών.Σύντομα ο δήμος μας θα ανακοινώσει κι επίσημα την εγκατάσταση και τη λειτουργία ενός πρωτοποριακού πιλοτικού συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών στην περιοχή Αγίων Αγγέλων της Δημοτικής Κοινότητας Άνοιξης, με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου. Είμαστε ο πρώτος Δήμος που εγκαθιστά ανάλογο σύστημα, το οποίο θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο με 42 αυτόνομους αισθητήρες.

Στην πρόσφατη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στην Ανατολική Αττική, ποια ζητήματα θέσατε για τον Δήμο Διονύσου;

Πέρα από τα γενικότερα θέματα, κυρίως οικονομικά και θεσμικά,στο περιθώριο της συνάντησης με τον πρωθυπουργό αναφέρθηκα κυρίως στο οικιστικό και την επίλυση του ζητήματος των ορίων, την επέκταση του ΗΣΑΠ σε Άνοιξη και Άγιο Στέφανο, στην αξιοποίηση του Κτήματος Τατοΐου καθώς και στην ανάπλαση των ανενεργών Λατομείων του Διονύσου.Η εντύπωση που αποκόμισα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατανοεί πολύ καλά τα ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση και έχει τη διάθεση να παρέμβει αποφασιστικά, προκειμένου να δοθούν λύσεις.

Είστε περίπου στο μέσον της πρώτης θητείας σας. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα;

Ο Δήμος Διονύσου είναι ένας από τους πρώτους δήμους της Ανατολικής Αττικής με περίπου 21 εκατ. ευρώ νέα έργα μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Αυτό δείχνει ότι, παρά τις δυσκολίες της παρούσας θητείας, εμείς καταφέραμε να παραγάγουμε σημαντικό και μετρήσιμο έργο. Θα ανέφερα συνοπτικά τα τέσσερα νέα σχολεία σε Διόνυσο, Κρυονέρι, Άγιο Στέφανο (ΕΠΑΛ) και Σταμάτα (επέκταση), τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης στα Γυμνάσια Άνοιξης και Δροσιάς, τον νέο Προαστιακό Σταθμό στο Κρυονέρι, την ανανέωση του στόλου οχημάτων και μηχανημάτων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και του Δήμου, την υπογειοποίηση των καλωδίων μέσης και χαμηλής τάσης που δρομολογούμε,τις νέες ασφαλτοστρώσεις μετά από πολλά χρόνια, τα έργα της αποχέτευσης, τα έργα συντήρησης σχολείων και δημοτικών κτιρίων, το νέο δίκτυο πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών, τα έργα και τις μελέτες αναπλάσεων σε τρεις Δημοτικές Κοινότητες, την κατασκευή πολιτιστικού πολυχώρου στον χώρο του πρώην ΤΥΠΕΤ στον Άγιο Στέφανο, τα σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού και τηλε-ελέγχου του δικτύου ύδρευσης, την αντικατάσταση αγωγών και γεωτρήσεων, την επισκευή αντλιοστασίων και δεξαμενών, την τοποθέτηση νέων πινάκων και μεταγωγικών διακοπτών για την παροχή γεννητριών,τα έργα έξυπνων υποδομών, κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης και αντισεισμικής προστασίας σχολείων, τις έξυπνες γωνιές ανακύκλωσης, τον διαγωνισμό αναβάθμισης ψηφιακού φωτισμού (LED), τις ηλεκτρονικές εφαρμογές εξυπηρέτησης του πολίτη, το My ΚΕΠ Live, το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο και πολλά άλλα. Και βέβαια συνεχίζουμε… Οι πολίτες μέσα στην επόμενη διετία-τριετία θα διαπιστώσουν ότι ο δήμος μας έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου.

Είναι στις προθέσεις σας να διεκδικήσετε ακόμη μία θητεία στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023;

Έχουμε τόση πολλή δουλειά να κάνουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας,που ειλικρινά δεν με απασχολούν αυτήν τη στιγμή οι εκλογές… Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι μπορεί σήμερα να βάλαμε τις βάσεις για έναν νέο δήμο, χρειαζόμαστε όμως περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουμε το έργο μας, προκειμένου να δει ο πολίτης τη διαφορά. Σας απαντώ λοιπόν ότι,ναι,θα διεκδικήσω μαζί τους συνεργάτες μου άλλη μία θητεία, για να ολοκληρώσουμε τις υποδομές και τα έργα που ξεκινήσαμε και να υλοποιήσουμε πλήρως τον σχεδιασμό μας για έναν σύγχρονο Δήμο Διονύσου, φιλικό προς τους συμπολίτες μας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο