Ο Απόστολος Πάνας, βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εκτιμά ότι θα έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα «σε τρεις βασικούς τομείς: διατροφή, πετρέλαιο θέρμανσης και αγορά βασικών προϊόντων, ενώ παράλληλα επικρατεί αβεβαιότητα και για τον κορονοϊό, καθώς γύρω στα τέλη του Σεπτέμβρη και αρχές Οκτωβρίου η χώρα μας θα γνωρίσει ένα νέο πανδημικό κύμα». Θεωρεί ότι η συζήτηση γύρω από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό του διαλόγου από τα σοβαρά ζητήματα. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται αισιόδοξος για τα εκλογικά ποσοστά του κόμματός του, ενώ με νόημα είναι η απάντησή του για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Γιατί «ανοιγοκλείνει» η κυβέρνηση το θέμα το πρόωρων εκλογών; 

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει βάλει τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο έχει αναμφίβολα ως αποτέλεσμα την εκτροπή της δημόσιας συζήτησης από τα σοβαρά ζητήματα, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, κι ίσως ο λόγος που η κυβέρνηση «ανοιγοκλείνει» το θέμα το πρόωρων εκλογών να είναι αυτή η εκτροπή. Όποιος όμως κι αν είναι ο λόγος, η όλη διαχείριση του εν λόγου θέματος είναι άλλη μια απόδειξη της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, καθώς το επιτελικό κράτος, αντί να ασχοληθεί με τις αγωνίες του λαού, όπως είναι η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής, συνεχίζει να ανταγωνίζεται στο άγχος για την πολιτική επιβίωση.

Αν τελικά ο πρωθυπουργός επιμείνει στους ισχυρισμούς του και κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, θεωρείτε ότι θα μειώσει την εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ; 

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι το μοναδικό κόμμα που αυτήν τη στιγμή παρουσιάζει αύξηση των ποσοστών πάνω από 50% σε σχέση με τα εκλογικά του ποσοστά. Πιστεύω ότι, όποτε και να γίνουν οι εκλογές,η παράταξή μας θα ενισχύσει την εκλογική επιρροή της, καθώς αφενός θα έχουμε περισσότερο χρόνο να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο τη διαφορετική μας ιδεολογική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των διευρυμένων κοινωνικών ανισοτήτων, αφετέρου η φθορά τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ μέρα με τη μέρα αυξάνεται.

Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι φήμες για αλλαγή του εκλογικού νόμου, πώς θα απαντήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;

Αν όντως η κυβέρνηση προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, θα συζητάμε για τον πρώτο εκλογικό νόμο της Μεταπολίτευσης που θα έχει ψηφιστεί αλλά δεν θα εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη! Ξεκάθαρα μια τέτοια απόφαση θα αποτελούσε θεσμική εκτροπή, αλλά ο πολιτικός μας χώρος, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, επιμένει να σχολιάζει και να τοποθετείται επί των πολιτικών αποφάσεων και όχι επί των φημών.

Όλοι κάνουν λόγο για έναν δύσκολο χειμώνα. Ποιες είναι οι προβλέψεις σας και τι να περιμένουμε;

Αδιαμφισβήτητα, ο χειμώνας που θα κληθούμε όλοι μας ανεξαιρέτως να αντιμετωπίσουμε θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Τη στιγμή μάλιστα που χώρες όπως η Γερμανία, για παράδειγμα, εξετάζουν το ενδεχόμενο του δελτίου ρεύματος, αερίου και ζεστού νερού ως λύση στην ενεργειακή κρίση, ενώ η Κομισιόν επιθυμεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και από την πλευρά της η Μόσχα μπορεί να ρυθμίζει τις αγορές, ανάλογα με το αν ανοίγει ή κλείνει τις στρόφιγγες, μπορεί κανείς να αναλογιστεί σχετικά με το τι μας περιμένει. Αναμένουμε επομένως έναν δύσκολο χειμώνα σε τρεις βασικούς τομείς: διατροφή, πετρέλαιο θέρμανσης και αγορά βασικών προϊόντων, ενώ παράλληλα επικρατεί αβεβαιότητα και για τον κορονοϊό, καθώς γύρω στα τέλη του Σεπτέμβρη και αρχές Οκτωβρίου η χώρα μας θα γνωρίσει ένα νέο πανδημικό κύμα.

Υπάρχει τρόπος να θωρακιστούμε από την επερχόμενη χειμερινή καταιγίδα;

Ο πρόεδρος της παράταξής μας Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει στην ανάγκη υιοθέτησης της επιβολής πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα για κάποιο διάστημα. Αναφορικά δε με το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης προτείνουμε την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου για τη δημιουργία ενός αποθέματος κοινωνικών κατοικιών προς ενοικίαση με φθηνό αντίτιμο από νέα ζευγάρια και οικονομικά ευάλωτους, καθώς και την παροχή φορολογικών κινήτρων προκειμένου ιδιώτες να διαθέσουν τα ακίνητά τους στο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, ενώ παράλληλα απαιτείται η υιοθέτηση κανόνων και αρχών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι χωρίς περιεχόμενο στρατηγικές και οι πελατειακές επιλογές που αυξάνουν το κόστος για τον ελληνικό λαό, χωρίς να σέβονται τους φόρους του και ευνοώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, δεν θα οδηγήσουν πουθενά παρά μόνο σε τέλματα.Ουσιαστικά, για να θωρακιστούμε την επερχόμενη χειμερινή καταιγίδα, απαιτούνται ουσιαστικές πολιτικές επεμβάσεις και όχι επιδοματικές τακτικές και αποφάσεις, που δεν ενισχύουν κανέναν αδύναμο πολίτη, ενώ οδηγούν στην αύξηση εισοδηματικών ανισοτήτων.

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο