Ολοκληρώθηκε και σε β’ ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ίδρυση και λειτουργία Δικαστικής Αστυνομίας, η συζήτηση του οποίοι θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφιση του από την Ολομέλεια.

Υπέρ της αρχής του νομοσχέδιου τάχθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε ότι καταψηφίζει.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για νομοθετικές βελτιωτικές αλλαγές, διαβεβαιώνοντας ότι μέχρι αύριο θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο, πολλές από τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις που έχουν κατατεθεί τόσο από τα κόμματα όσο και τους αρμόδιους φορείς.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην επίμαχη διάταξη που έθεσε μετ’ επιτάσεως η Αντιπολίτευση, για τον επικεφαλής της Δικαστικής Αστυνομίας, ο κ. Τσιάρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης της, σημειώνοντας ότι το θέμα απασχόλησε έντονα την ηγεσία του υπουργείου για την εξεύρεση λύσης που δεν δημιουργούσε κίνδυνο να χαρακτηριστεί αντισυνταγματική, επισημαίνοντας «ότι η επιλογή για συνταξιούχο δικαστικό φάνταζε αρχικά ως μονόδρομος».

«Η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε και αν πρέπει να είναι συνταξιούχος ή εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός ή πρέπει η επιλογή να είναι από τον ευρύτερο επιστημονικό. Θεωρώ ότι μέχρι αύριο θα καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτή διατύπωση που θα ικανοποιεί, θέλω να πιστεύω, τους περισσότερους συναδέλφους», είπε.

Μάλιστα, χαρακτήρισε «λογική», την πρόταση του γενικού εισηγητή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρη Καστανίδη, ώστε ο επικεφαλής της Δικαστικής Αστυνομίας να επιλέγεται μέσα από διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος, προσθέτοντας ότι « θα βρεθεί η λύση που δεν θα αφήνει καμία απορία ούτε θα εγείρει αμφιβολίες ως προς τις προθέσεις του υπουργείου».

Ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε επίσης την κατάθεση τροπολογίας που θα προβλέπει, για πρώτη φορά, την θεσμοθέτηση εκπροσώπου τύπου των δικαστηρίων, με στόχο όπως είπε, να αποσαφηνίζονται όπου και όταν χρειάζεται, δικαστικές αποφάσεις για κάθε υπόθεση που απασχολεί την κοινή γνώμη.

«Η επικαιρότητα μας βοηθά να κατανοήσουμε την ανάγκη αυτή και έτσι θα εμπεδωθεί με αυτό τον τρόπο η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στη δικαιοσύνη», συμπλήρωσε.

Ακόμα, ο κ. Τσιάρας, διευκρίνισε ότι οι αρμοδιότητες των περιφερειακών διευθύνσεων θα καθοριστούν και θα αποσαφηνιστούν με προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα εκδοθεί μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, μετά από διαβούλευση που θα γίνει με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Δεκτή έκανε ο κ. Τσιάρας και την πρόταση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρη Βερβεσού, να συμμετέχει και δικηγόρος στην 15μελή Εξεταστική Επιτροπή για τις προσλήψεις, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να έχει 15ετή υπηρεσία.