Τις 44.000 αγγίζουν συνολικά οι ψηφιακές ταυτότητες και τα ψηφιακά διπλώματα οδήγησης που «κατέβασαν» από χθες οι πολίτες, στην εφαρμογή Gov.gr Wallet, όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός ανέφερε πως μέχρι στιγμής έχουν ψηφιοποιηθεί 25.200 ταυτότητες και 19.300 διπλώματα οδήγησης, μόνο μέσα σε λίγες ώρες από τους πολίτες με ΑΦΜ σε λήγοντα 1, εκτιμώντας δε ότι είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός των ατόμων που κατέβασαν την εφαρμογή.

Ταυτόχρονα, εξήγησε, ότι από σήμερα θα έχουν πρόσβαση σε αυτή και οι πολίτες που το ΑΦΜ τους λήγει σε 2, αποκαλύπτοντας ότι σταδιακά όλα τα πιστοποιητικά έγγραφα θα μπορούν να έχουν και ψηφιακή μορφή.

Αναφορικά με το αν αυτά τα ψηφιακά έγγραφα θα μπορέσουν σταδιακά να χρησιμοποιούνται και για ταξίδια στο εξωτερικό, ο κ.Πιερρακάκης τόνισε ότι πολλές χώρες της ΕΕ ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης με το Gov.gr Wallet, προσθέτοντας ότι «σύντομα θα μπορούμε να ταξιδέψουμε με αυτά και στο εξωτερικό».

Η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης είναι για πρώτη φορά επαληθεύσιμα έγγραφα, δηλαδή μπορεί κανείς να βεβαιώνει ότι είναι γνήσια, σημείωσε ο υπουργός.

Ακόμη, σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας του κινητού, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι ο πολίτης δεν διατρέχει κίνδυνο καθώς εύκολα γίνεται ανάκληση του ψηφιακού εγγράφου με είσοδο στο gov.gr ενώ η εφαρμογή για να ανοίξει πρέπει να «διαβάσει» το πρόσωπο του πολίτη.

Για τον μοναδικό Αριθμό Πολίτη, ο υπουργός επεσήμανε, ότι ο νόμος έχει ψηφιστεί και εκκρεμεί ένα προεδρικό διάταγμα για να μπορούν να πραγματοποιηθούν και κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις. «Δεν είμαστε μακριά», εξήγησε.