Βάσει πληροφοριών, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αλλά και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέοντας, προχώρησαν σε διαβεβαιώσεις προς τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει το λογισμικό Predator ή άλλο παράνομο σύστημα παρακολουθήσεων.

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση για την εξέταση της υπόθεσης απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι, ξεκαθάρισαν ότι η ΕΥΠ ή άλλη κρατική υπηρεσία, ουδέποτε προμηθεύτηκε παράνομο λογισμικό άμεσα ή έμμεσα.

Ο κ. Γεραπετρίτης, φέρεται να τόνισε πως η Ελλάδα διαθέτει από τα αυστηρότερα πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις. Επικαλούμενος περιπτώσεις υβριδικού πολέμου και κατασκοπίας από την γειτονική χώρα, πρόσθεσε πως δεν γίνεται γνωστοποίηση μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει νόμιμη επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφαλείας όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες χώρες.

Ο υπουργός Επικρατείας, απαντώντας σε ερώτηση του Χάρη Καστανίδη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με την εταιρία «Krikel» ενημέρωσε τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας πως η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει καμία σύμβαση με την εν λόγω εταιρεία ωστόσο πρόσθεσε ότι το 2018 η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο τότε αρμόδιος Υπουργός Νίκος Τόσκας σύναψε σύμβαση με την «Krikel».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, φέρεται να παρουσίασε αναλυτικό χάρτη με βάση έρευνα για την δράση του παράνομου συστήματος παρακολουθήσεων Pegasus, ο οποίος δείχνει ίχνη του λογισμικού και στην Ελλάδα το 2018 επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, επικαλέστηκε έκθεση της Facebook, όπου καταγράφονται επτά παράνομα λογισμικά, αλλά και έκθεση του ευρωκοινοβουλίου που καταγράφει απόπειρες κατά πέντε υπουργών και πρωθυπουργού, απόπειρα κατά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισελ και 300 περιπτώσεις με Pegasus στην Ουγγαρία.

Από την αντιπολίτευση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, εμφανίστηκαν σε πλήρη σύμπλευση,  καθότι ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησαν να συνδέσουν την απόπειρα παγίδευσης στο εξωτερικό που κατήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης, με την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, τις καταγγελίες του ΚΚΕ από το 2016 για παρακολουθήσεις στον Περισσό αλλά και δημοσιεύματα των εφημερίδων Δημοκρατία και ΕΦΣΥΝ για χακαρίσματα και δήθεν παρακολουθήσεις 12χρονων προσφυγόπουλων και δικηγόρων για μετανάστες.

«Όποιος παρακολουθούσε τον Κουκάκη παρακολουθούσε και τον Ανδρουλάκη» φέρεται να είπε ο κ. Καστανίδης ο οποίος στη συνέχεια μπέρδεψε τον Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο με τον Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων και του επιτέθηκε για την Εθνική Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών.

Όπως φέρεται να τόνισε ο κ. Κοντολέων, ετησίως υποβάλλονται 15.700 αιτήματα για άρση απορρήτου, με την ΕΥΠ έχει μικρό υποσύνολο από αυτές. Το 2021 μειώθηκε αυτό το υποσύνολο κατά 40%, ενώ σχετικά με τα χρήματα του λεγόμενου «ειδικού λογαριασμού», αυτά διατέθηκαν σε κατασκευαστικές διαδικασίες.

Βάσει των πληροφοριών, ο Διοικητής της ΕΥΠ εξήγησε πως το λογισμικό Pegasus είναι παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς ανιχνεύθηκε το 2018 σε 45 χώρες και στην Ελλάδα. Η ύπαρξη μολυσματικού λογισμικού στον ελλαδικό χώρο δεν σημαίνει και δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο, φέρεται να τόνισε ο κ. Κοντολέων, υπενθυμίζοντας πως λόγω της αλματώδους τεχνολογικής εξέλιξης, οι απειλές αυτές πλέον δεν συμβαίνουν τοπικά, αλλά είναι διεθνείς.

Ο Διοικητής της ΕΥΠ, ανέφερε πως η Υπηρεσία είναι σε επικοινωνία με την Ευρώπη και πως το καθεστώς των νόμιμων επισυνδέσεων δεν έχει αλλάξει, εκτός από το ότι το 2018 εξαλείφθηκε η έγκριση εισαγγελέα Αρείου Πάγου.