Οι νέες δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, εν όψει των ερευνών του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν» στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου μοιάζουν με προαναγγελία ενός θερμού επόμενου χρονικού διαστήματος.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Καλίν μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Haber 7 ανέφερε ότι όπως και το «Ορούτς Ρέις» έτσι και το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» θα κάνει έρευνες, καθώς -όπως ισχυρίστηκε- η Τουρκία κάνει αυτές τις εργασίες απολύτως νόμιμα, επικαλούμενος μάλιστα και άδεια από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

«Δεν έχουν νομική βάση όσα λένε Έλληνες και Κύπριοι»
Συμπλήρωσε, δε, ότι η Τουρκία δεν δίνει σημασία στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως η χώρα του παραβιάζει τις δικές τους περιοχές, γιατί «δεν υπάρχει καμία νομική βάση».

Κατηγόρησε για ακόμη μια φορά την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, ενώ αναφέρθηκε και στη Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, λέγοντας ότι με επιφανειακό και αδαή τρόπο επιχείρησε να παρουσιάσει στην Τουρκία τις θέσεις της Ελλάδας, αλλά πήρε απάντηση από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Κανένας να μη φοβάται τον Αμπντουλχαμίτ. Ούτε οι Έλληνες φίλοι μας. Το λέω και για το πλοίο και για τον σουλτάνο. Να ξεκαθαρίσουμε πως η Τουρκία μπορεί και έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στα δικά της χωρικά ύδατα και σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί», είπε συγκεκριμένα ο Καλίν.

Και συνέχισε: «Υπάρχουν οι επιστολές που έχουμε στείλει στον ΟΗΕ, υπάρχουν οι άδειες που έχουμε πάρει από την “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου”. Υπάρχουν και οι συμφωνίες που έχουμε κάνει για τα οικόπεδα».

«Η Ελλάδα μέσω των νησιών έχει μαξιμαλιστικές θέσεις, όχι εμείς»
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Καλίν είπε: «Δεν υπάρχει καμία νομική βάση στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως παραβιάζουμε τις δικές τους περιοχές. Ξεσηκώνουν τον κόσμο, επειδή πηγαίνουν τα πλοία μας σε περιοχές που επιχειρούν “de facto” να τις ανακηρύξουν ως δικές τους. Εμείς δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτά. Όπως το Oruc Reis, αλλά και άλλα πλοία μας έχουν κάνει έρευνες σε αυτές τις περιοχές, έτσι και το πλοίο “Αμπντουλχαμίτ Χαν” θα κάνει τις εργασίες του, θα κάνουμε εργασίες και σε περιοχές που έχουμε πάρει άδεια από την ΤΔΒΚ για τα οικόπεδα, ήδη έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τέτοιες εργασίες ερευνών στα δικά μας χωρικά ύδατα».

Επίσης, ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου ανέφερε ότι «οι περιοχές που λέγεται πως είναι διαφιλονικούμενες έχουν σχέση με τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας. Για εμάς δεν υπάρχει περιοχή που να είναι διαφιλονικούμενη. Όμως η Ελλάδα μέσω των νησιών έχει μαξιμαλιστικές θέσεις. Λόγω επτά νησιών στην περιοχή διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. χλμ.».

«H Eλλάδα παραβιάζει ξεκάθαρα το Διεθνές Δίκαιο, τη Συνθήκη της Λωζάνης και αυτή των Παρισίων. Αλλά πάει στη Δύση και προσπαθεί να κατηγορήσει την Τουρκία πως κάνει διάφορα. Το είδαμε. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας πήρε αυτές τις θέσεις και με επιφανειακό και αδαή τρόπο επιχείρησε να τις επαναλάβει στην Τουρκία. Όμως ο υπουργός Εξωτερικών μας της έδωσε τις κατάλληλες απαντήσεις, να είναι καλά», κατέληξε ο Καλίν.

Τι πορεία θα ακολουθήσει το γεωτρύπανο της Τουρκίας
Την ίδια στιγμή, σε πλήρη επιφυλακή έχουν τεθεί οι ελληνικές Αρχές λόγω του γεωτρύπανου της Τουρκίας «Αμπντουλχαμίτ Χαν» που, όπως φαίνεται, θα ξεκινήσει άμεσα τις έρευνες.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, παρότι είχε ανακοινωθεί ότι θα πιάσει «δουλειά» στις 9 Αυγούστου, βγήκε χθες από το λιμάνι Tasuku της Τουρκίας και οι χθεσινοβραδινές πληροφορίες ανέφεραν ότι κατευθύνεται νοτιοδυτικά. Παρά ταύτα, μέχρι στιγμής δεν έχει μετακινηθεί, με ορισμένους να θεωρούν ότι πρόκειται για έναν «πόλεμο νεύρων» από την πλευρά της Άγκυρας και άλλους να εκτιμούν ότι η Τουρκία κρατά πιο προσεκτική στάση μετά τα μηνύματα στήριξης προς την Ελλάδα, από Γερμανία και Γαλλία.