Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις Κίνας – Ταιβάν μετά και την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πριν από λίγο πέταξαν πάνω από τα στενά της Ταϊβάν 27 κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη, με τα 22 από αυτά, να παραβιάζουν τη λεγόμενη Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας (ADIZ).

Η παραβίαση αυτή, βάσει του πρακτορείου Reuters, προκάλεσε την αντίδραση της Ταϊπέι, καθώς όπως επισημαίνεται από το πρακτορείο, η Ταϊβάν απέστειλε αεροσκάφη για να «παρακολουθήσει» τις κινεζικές δραστηριότητες στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες, οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και θα ξεκινήσουν «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» ως απάντηση στην επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Κίνας.

Με ανακοίνωσή του το Πεκίνο, αναγγέλλει ότι από τις 12:00 της Πέμπτης 4 Αυγούστου ως τις 12:00 της Κυριακής 7 Αυγούστου, θα διεξαχθούν στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά σε θαλάσσιες περιοχές και τον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν.

Την ίδια ώρα, η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, έκανε γνωστό ότι θα διεξάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν και θα προχωρήσει σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν.

Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν, ανέφερε η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα.