Επίσημη επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ, πραγματοποίησε, σήμερα, Πέμπτη 4 Αυγούστου, αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με επικεφαλής το μέλος του Κογκρέσου Τζέισον Κρόου.

Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Στον χαιρετισμό του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, επισήμανε τη σπουδαιότητα της διαρκούς και δυναμικής ανάπτυξης της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ.

Επιπλέον, αναφέρθηκε, στις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ως προς την άμυνα και ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου και στην ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις δράσεις του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της Ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.

Ο ίδιος, τόνισε τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των στρατιωτικών συνεργασιών και των εταιρικών σχημάτων που έχουν αναπτυχθεί σε διμερές και πολυμερές πλαίσιο με χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, συμβάλλοντας στην ανάδειξη και εδραίωση του ρόλου της Ελλάδας, ως αξιόπιστου συμμάχου, εταίρου και πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής. Υπογράμμισε δε, τις διακλαδικές κοινές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης που υλοποιούνται στο πλαίσιο της προσφάτως επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, αλλά και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην Σούδα και την Αλεξανδρούπολη και στον ρόλο τους στην παροχή σημαντικών διευκολύνσεων των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Συμμαχίας.

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διμερή διακλαδική συνεκπαίδευση Ελλάδος και ΗΠΑ «Poseidon’s Rage 22», κατά την οποία φιλοξενήθηκαν στη Σούδα τα μαχητικά αεροσκάφη F-15E Fighting Eagle και για πρώτη φορά τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II, τα οποία σύντομα θα αποκτήσει και η χώρας μας.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στάθηκε και στην στενή συνεργασία δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των δύο χωρών, αλλά και στην συνεργασία στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών, ανάλυσης και κυβερνοάμυνας.