Η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να φτάσουμε το ταχύτερο δυνατό στις απαντήσεις, ανέφερε σε συνέντευξή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ALPHA» και τους δημοσιογράφους Χρύσανθο Κοσελόγλου, Παναγιώτη Σουρέλη και Αλεξάνδρα Καϋμένου.

Η μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη έφερε στην επιφάνεια μια σειρά από διαχρονικές παθογένειες, που χαρακτηρίζουν το σύστημα των νόμιμων επισυνδέσεων, τις οποίες πολύ προσεκτικά και στοχευμένα οφείλουμε να δούμε, να διορθώσουμε, να προσαρμόσουμε, να ενισχύσουμε το θεσμικό πλαίσιο με παραπάνω λογοδοσία. Αυτό ήταν ανάμεσα στα άλλα και ένα κομμάτι της παρέμβασης του Πρωθυπουργού χθες, έτσι ώστε να μη βρισκόμαστε αντιμέτωποι με περιστατικά, που παρά το γεγονός ότι είναι απολύτως νόμιμα, με βάση το πλαίσιο που ισχύει σήμερα, πολιτικά καταλαβαίνει κανείς ότι είναι προβληματικά και μη ανεκτά. Η Κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση έχει κάνει από την αρχή αυτής της υπόθεσης τρία πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Πρώτα απ’ όλα, αποδόθηκαν οι πολιτικές ευθύνες, εξαιτίας του ότι δεν υπήρχε έγκαιρη αντίδραση σε ό,τι αφορά τα αντανακλαστικά τα πολιτικά που θα έπρεπε να υπάρχουν για μια τέτοιου είδους περίπτωση. Αυτά αντανακλώνται και στην απομάκρυνση του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Γραμματέα της Κυβέρνησης. Δεύτερον, έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι επιβάλλεται να φθάσει μέχρι το τέλος η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, να αποσαφηνιστούν τα πάντα, να μη μείνει καμία σκιά. Προς αυτήν την κατεύθυνση εντάσσονται οι πρωτοβουλίες μας και του να συνδράμουμε τη Δικαιοσύνη, αλλά και γρήγορα στη Βουλή, χωρίς καμιά κωλυσιεργία, χωρίς καμία καθυστέρηση και χρονοτριβή να γίνει ό,τι πρέπει, είτε στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, είτε στην Εξεταστική Επιτροπή, είτε στην προ Ημερησίας Συζήτηση στη Βουλή, για να τεθούν όλα τα ζητήματα που πρέπει και μπορεί να τεθούν και να κατατεθούν απόψεις, προτάσεις, να βοηθηθεί και από εκεί η έρευνα. Και τρίτον, πολύ σημαντικό, ο Πρωθυπουργός χθες κατέθεσε και συγκεκριμένες προτάσεις σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της λογοδοσίας και την τροποποίηση του πλαισίου, χωρίς να διαταράξουμε μία κρίσιμη και δύσκολη ισορροπία που αφορά τις Υπηρεσίες Πληροφοριών που από τη μια είναι η προάσπιση ζητημάτων εθνικής ασφάλειας και από την άλλη των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών.

Υπάρχει σειρά κοινοβουλευτικών διαδικασιών που είναι σε εξέλιξη. Με βάση τον τρόπο που ορίζει ο Κανονισμός θα προταθούν και θα επιλεγούν τα πρόσωπα που θα κρίνουν οι Βουλευτές ότι πρέπει να συζητήσουν μαζί τους ή να τους απευθύνουν ερωτήσεις για να πάρουν τις απαντήσεις που προβλέπεται από το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα συνεδριάσουν οι Επιτροπές αυτές. Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση έχει πει ότι ό,τι η θεσμική και κοινοβουλευτική διαδικασία μπορεί να γίνει και να λειτουργήσει εντός του πλαισίου που διέπει όλα αυτά τα ζητήματα. Η Κυβέρνηση συνδράμει, είναι θετική, συμφωνεί και θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να φτάσουμε το ταχύτερο δυνατό στις απαντήσεις που όλοι περιμένουμε.

Πρώτοι εμείς δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά στα ζητήματα και στα γεγονότα αυτά. Πρώτοι εμείς θέλουμε να βρούμε και τον θεσμικό δρόμο διόρθωσης κάποιων παθογενειών ή ζητημάτων που χρειάζονται παραπάνω φίλτρα, για να μην ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με τέτοιου είδους ζητήματα. Καμία καθυστέρηση, καμία κωλυσιεργία για δύο βασικούς λόγους. Πρώτα από όλα, γιατί όσο το ταχύτερο ξεκαθαριστεί αυτή η κατάσταση, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους τους ενδιαφερόμενους, το πολιτικό σύστημα, την ελληνική κοινωνία που παρακολουθεί. Και δεύτερον, γιατί δεν έχουμε κανέναν, μα κανέναν απολύτως λόγο, η οποιαδήποτε καθυστέρηση ή κωλυσιεργία να δημιουργεί εντυπώσεις στον κόσμο ότι κάτι θέλουμε να κρύψουμε, κάτι θέλουμε να αποφύγουμε. Από την πρώτη στιγμή, καθαρή θέση για γρήγορες διαδικασίες παντού.

Υπάρχει ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο και αυστηρό πλαίσιο, που διέπει τη λειτουργία των νόμιμων επισυνδέσεων. Όλες αυτές τις μέρες, που το ζήτημα είναι στην επικαιρότητα, ο καθένας θα μπορούσε να ανατρέξει στους νόμους, να ανατρέξει στο θεσμικό πλαίσιο, που διέπει αυτή τη διαδικασία για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, από το 1994 και μετά και με μια πολύ απλή ανάγνωση θα καταλάβαινε ότι αυτό που ζητάει ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να συμβεί. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και συγκεκριμένα όρια και θεσμικοί τρόποι που μπορεί κανείς να πληροφορηθεί τέτοιου είδους ζητήματα. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, η Κυβέρνηση έσπευσε από την πρώτη στιγμή να επικοινωνήσει με τον κ. Ανδρουλάκη. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, λέμε από την πρώτη στιγμή ότι μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης, για να δει αν αυτό που του λέμε είναι αλήθεια ή ψέματα ή δικαιολογία, να πάει στις αρμόδιες Αρχές, στις αρμόδιες Υπηρεσίες και να ενημερωθεί. Επιμένει να μην το κάνει. Είναι μια δική του επιλογή αυτή. Εκείνο, πάντως, που δεν αμφισβητείται, είναι ότι το πλαίσιο λειτουργίας που διέπει τις νόμιμες επισυνδέσεις είναι πάρα πολύ αυστηρό, πάρα πολύ συγκεκριμένο στο τι μπορεί να λέγεται δημόσια.

Εμείς εξακολουθούμε να είμαστε προσανατολισμένοι σε αυτό που αποτελεί το βασικό ζητούμενο της πολιτικής. Έχουμε μπροστά μας ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο ακουμπά στο αξιακό υπογάστριο και στις ευαισθησίες όλων μας για τη λειτουργία της Δημοκρατίας και των Θεσμών. Και είμαστε εδώ να δώσουμε τις απαντήσεις για να μην μείνει καμία σκιά και να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο το σύστημα, για να έχουμε πιο στέρεους θεσμούς σε ό,τι αφορά το θέμα των επισυνδέσεων. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα κορυφαία και τα βασικά ζητούμενα της ελληνικής κοινωνίας και των πολιτών δεν είναι μόνο αυτά είναι και άλλα.

Για την τουρκική προκλητικότητα

Όπως έχουμε δείξει πολλές φορές στο παρελθόν, απέναντι στις προκλήσεις με έναν καλά σχεδιασμένο τρόπο, με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία και στο επίπεδο το διπλωματικό και όπου αλλού χρειαστεί η χώρα μας είναι πλέον σε θέση πάρα πολύ αποτελεσματικά να δίνει τις απαντήσεις της. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα εθνικά μας δίκαια δεν είναι απλώς πλήρως κατοχυρωμένα από διεθνείς Συνθήκες και Συμβάσεις είναι και απολύτως προστατευμένα, εξαιτίας της πολύ μεγάλης προόδου που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς. Με τους συμμάχους στο πλευρό μας, με την αποτρεπτική μας δύναμη ενισχυμένη, με μια διπλωματία που έχει αναδείξει, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αλλά και σε διμερείς σχέσεις με πάρα πολύ σημαντικούς παίκτες και της περιοχής, αλλά και ευρύτερα της διεθνούς σκηνής, το πόσο προκλητική και ανυπόστατη είναι η τουρκική επιχειρηματολογία και το πόσο στέρεα είναι βασισμένη η ελληνική επιχειρηματολογία πάνω σε Διεθνείς Συνθήκες και στο Διεθνές Δίκαιο. Χωρίς πανικό, χωρίς κάποιους λόγους ιδιαίτερης ή πολύ μεγάλης ανησυχίας, αλλά και χωρίς προφανώς να προσπερνάμε έτσι τα γεγονότα με εγρήγορση παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και είμαστε εδώ με νηφαλιότητα και ψυχραιμία να κάνουμε πάντοτε ό,τι χρειάζεται και ό,τι απαιτείται, προκειμένου να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.