Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ερντογάν, για την τοποθεσία Yörükler-1, που βρίσκεται 55 χιλιόμετρα νότια της περιοχής Gazi Paşa στη νότια Τουρκία, βάζει πλώρη το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν».

Ο Τούρκος πρόεδρος, βρέθηκε στον χώρο μπροστά από το γεωτρύπανο, όπου και έβγαλε την ομιλία του, ενώ νωρίτερα, σε μια επίδειξη ισχύος, πέταξε με το προεδρικό αεροσκάφος πάνω από το πλοίο, αναρτώντας και σχετική φωτογραφία στο twitter.

Ο Ερντογάν, χαρακτήρισε το Αμπντουλχαμίντ Χαν, σύμβολο της Άγκυρας στον ενεργειακό τομέα. Η Τουρκία, ανέφερε, έχει έναν «σπάνιο» στόλο γεωτρήσεων στον κόσμο, με τα πλοία Φατίχ, Κανουνί, Γιαβούζ και Αμπντούλ Χαμίντ Χαν. Βάσει του Ερντογάν, η Τουρκία βρίσκεται στην περιοχή εξερεύνησης φυσικού αερίου με τα τέσσερα πλοία γεωτρήσεων και δύο πλοία σεισμικών ερευνών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν, το γεωτρύπανο κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο, όπου, η Τουρκία πραγματοποιεί επιχειρήσεις έρευνας και γεώτρησης σε περιοχές «εντός της δικαιοδοσίας της».

«Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός γι’ αυτό», είπε και συνέχισε τονίζοντας ότι «θα στείλουμε το πλοίο Αμντουλχαμίντ Χαν στο κοίτασμα Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα έξω από τον Γκάζι Πασά. Το πηγάδι Yörükler-1 είναι το πρώτο βήμα του ολοκληρωμένου επιχειρησιακού μας σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο ίδιος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, ανέφερε ακόμη, ότι η χώρα του είναι πλέον μια από τις λίγες χώρες στον πλανήτη που μπορεί να κάνει με δικά της μέσα γεωτρήσεις: «Έχουμε έναν μοναδικό στόλο και με τις κατάλληλες προετοιμασίες κάναμε γεωτρήσεις σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα. Δεν είναι εύκολο να βρούμε κοιτάσματα, αλλά όσο περισσότερο αναζητούμε, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να ανακαλύψουμε. Τα τελικά αποτελέσματα των γεωτρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα θα τα παρουσιάσουμε μέχρι το 2023», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μετά την τελετή, οι Τούρκοι εξέδωσαν NAVTEX για το Abdulhamid Khan. Το πλοίο θα βρίσκεται στην περιοχή μέχρι τις 7 Οκτωβρίου. Τρία ακόμη πλοία θα συνοδεύσουν το πλοίο.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά, κρατάει στάση ψυχραιμίας και αναμονής, αποφεύγοντας  να μπει στο παιχνίδι των Τούρκων, μέσω μίας κλιμάκωσης της ρητορικής της, ενόψει της εξόδου του Αbdulhamid Han, διατηρώντας ταυτόχρονα σε υψηλό επίπεδο, την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα του Πολεμικού Ναυτικού.