To νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, φέρνει μεγάλες αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση και στην απόκτηση ειδικότητας.

Την ίδια στιγμή, δρομολογούνται σημαντικά έργα ανακαινίσεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του ΕΣΥ, που σε συνδυασμό με την πιστοποίηση των γιατρών τους, θα εκσυγχρονίσουν το κομβικό αυτό πεδίο της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Η ειδικότητα των νέων γιατρών, θα συνδέεται πλέον και στην Ελλάδα, με τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων σε ιατρικό δυναμικό και βάσει αυτής της διασύνδεσης θα γίνεται πλέον η προκήρυξη των θέσεων των ειδικευόμενων γιατρών στις κλινικές του ΕΣΥ.

Σκοπός της σημαντικής, νομοθετικής παρέμβασης που κάνει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, είναι να διακοπεί η “άστοχη” παραγωγή ειδικοτήτων, που εδώ και χρόνια οδηγεί τους νέους αποφοίτους της Ιατρικής σε λίστες αναμονής, ανεργία και φυγή στο εξωτερικό.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένα «φυτώριο» με τους γιατρούς που χρειάζεται το σύστημα υγείας για να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών και να αξιοποιηθεί στο έπακρον το υψηλό επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας για τις δικές της ανάγκες.  Η διαδικασία θα είναι ηλεκτρονική όπως επιβάλλει η εποχή μας και η ανάγκη για διαφάνεια, ενώ στον πυρήνα της βρίσκεται η αξιολόγηση και η επιβράβευση.
Οι υποψήφιοι με τα περισσότερα τυπικά προσόντα, θα προηγούνται στην επιλογή θέσης ιατρικής ειδικότητας. Η ιατρική εκπαίδευση θα γίνεται στο νοσοκομειακό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται με τον νέο Χάρτη Υγείας και θα περιλαμβάνει στην ολοκλήρωσή του συμπλέγματα (clusters) νοσοκομείων. Δηλαδή ο ειδικευόμενος γιατρός θα εκπαιδεύεται στις συναφείς με την ειδικότητά του κλινικές των μικρών και μεγάλων νοσοκομείων που διασυνδέονται σε κάθε ομάδα.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι κάθε χρόνο θα καθορίζονται συγκεκριμένες θέσεις που θα «ανοίγουν» για κάθε ιατρική ειδικότητα. «Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται καταγραφή των αναγκών αλλά και μια πρόβλεψη για τις ανάγκες της επόμενης 10ετίας, για παράδειγμα. Όταν κάνει κάποιος μακροχρόνιες σπουδές όπως οι γιατροί, δηλαδή 6 έτη προπτυχιακά και άλλα 5 ή και περισσότερα έτη για την ειδικότητα, θα πρέπει να απορριφθεί από την αγορά εργασίας, αλλά και να έχει καλές συνθήκες εργασίας. Αυτό ως κράτος πρέπει να το προγραμματίσουμε και να το εξασφαλίσουμε», αναφέρει η  Μίνα Γκάγκα.
Ταυτόχρονα, προβλέπεται επαγγελματικός προσανατολισμός στους φοιτητές της Ιατρικής ώστε να γνωρίζουν ποιες ειδικότητες μπορούν να υπηρετήσουν και ποιες θα εξυπηρετήσουν το σύστημα υγείας και τις ανάγκες του. Η διαδικασία της συμμετοχής των υποψηφίων για τις διαθέσιμες θέσεις ειδικότητας θα οργανωθεί στο πρότυπο των πανελλαδικών εξετάσεων.
«Μπορεί να θέλουμε όλοι να σπουδάσουμε στην Ιατρική Αθηνών, αλλά δεν γίνεται να εισαχθούμε όλοι. Μπορούν να σπουδάσουν εκεί μόνο 250 φοιτητές. Όσοι συγκεντρώσουν τα μόρια που χρειάζονται στις πανελλήνιες εξετάσεις. Αντίστοιχα, λοιπόν, θα υπάρξει διαδικασία εισαγωγής για τις θέσεις ειδικευομένων. Όσοι έχουν τα περισσότερα τυπικά προσόντα θα μπορούν κατά προτεραιότητα να επιλέξουν ειδικότητα», δήλωσε η κυρία Γκάγκα.
Το υπουργείο Υγείας, έδρασε όμως άμεσα, πέραν του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που ξεδιπλώνεται στο νομοσχέδιο για την ιατρική εκπαίδευση και στο κρίσιμα ζήτημα των αναισθησιολόγων. Έδωσε οικονομικά κίνητρα στους αναισθησιολόγους, ειδικευμένους και ειδικευόμενους, για την παραμονή τους στο σύστημα υγείας – 400 και 250 ευρώ μηνιαίως αντίστοιχα. Ακόμη, με πρόσφατη απόφασή της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έδωσε τη δυνατότητα δεύτερης ειδικότητας στην Αναισθησιολογία σε ειδικευμένους γιατρούς που υπηρετούν στο ΕΣΥ χωρίς όμως να χάνουν την αμοιβή τους – η λήψη δεύτερης ειδικότητας δεν προβλέπει αποδοχές. Έτσι, ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ, επέλεξαν να ειδικευτούν και στην Αναισθησιολογία διατηρώντας τη θέση τους και τις αποδοχές τους.

Τέλος, τον Σεπτέμβριο ξεκινά το μεγάλο έργο της αναβάθμισης και ανακαίνισης των ΤΕΠ στα νοσοκομεία της χώρας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Η ανακαίνιση των υποδομών θα συνδυαστεί με αλλαγή οργάνωσης στα ΤΕΠ. Στόχος είναι οι ασθενείς που προσέρχονται στα ΤΕΠ να λαμβάνουν άμεση φροντίδα παραμένοντας στα ΤΕΠ χωρίς να μετακινούνται από ιατρείο σε ιατρείο», εξηγεί η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Προς την κατεύθυνση αυτή δρομολογείται η πιστοποίηση όλων των γιατρών που έχουν διοριστεί στα ΤΕΠ, στη διαχείριση όλων των Επειγόντων, από τη στήριξη τραυματία και τη διαχείριση ατόμου με αναφυλακτικό σοκ, μέχρι τον εμφραγματία και εκείνον που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.