Νέες βολές κατά της Ελλάδας αλλά και αιχμές κατά της ΕΕ εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του την Πέμπτη.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στο κλείσιμο της 13ης Διάσκεψης των Πρέσβεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Τουρκία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στα διάφορα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στα οποία εμπλέκεται το τελευταίο διάστημα η Τουρκία.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι δεν έχουν γίνει ακόμη συγκεκριμένα βήματα από τη Σουηδία και τη Φινλανδία αναφορικά με την άρση του βέτο από την τουρκική πλευρά για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ακόμη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ρόλο που παίζει η χώρα του στο διεθνές πολιτικό σκηνικό αλλά και στην Ελλάδα, την οποία παρουσίασε ως… ακατάδεκτη στις τουρκικές προσκλήσεις για συνομιλίες.

«Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά της Τουρκίας. Είχαμε έναν σύντομο χαιρετισμό στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου συναντήθηκα για λίγο με τον Δένδια. Πέρα από αυτό, δεν έγινε συνάντηση. Είναι η σειρά μας να φιλοξενήσουμε τη συνάντηση, αλλά η ελληνική πλευρά δεν έχει έρθει εδώ και πολύ καιρό. Γίνονται διαβουλεύσεις. Η Τουρκία θέτει τη βούλησή της για τη συνολική επίλυση όλων των προβλημάτων», τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών άφησε σαφείς αιχμές και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας πως το μπλοκ είναι εκείνο που δεν επιτρέπει στην Τουρκία να ενταχθεί.

«Δεν βλέπουμε καμία απόσταση σχετικά με τη διαδικασία ένταξής μας. Θα πούμε, τεχνικά, ότι είμαστε έτοιμοι να άρουμε τα πολιτικά εμπόδια και να διαπραγματευτούμε.Όμως, δεν βλέπουμε μια ειλικρινή προσέγγιση από την πλευρά της ΕΕ. Υπάρχει μια μικρή απόσπαση της προσοχής», σημείωσε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε:

«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε κάνει βήματα μαζί με την Τουρκία, τώρα θα ήταν παγκόσμιος παράγοντας. Η Τουρκία είναι μια απαραίτητη χώρα. Θα πρέπει να συζητήσουμε πώς θα αξιολογηθούν οι ευκαιρίες. Η Ευρώπη το χρειάζεται αυτό. Υπάρχουν κάποια προβλήματα στην Ευρώπη και η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να σταθεί μόνη της για να λύσει αυτά τα προβλήματα. Η Τουρκία είναι η χώρα που σκέφτεται τη λύση των προβλημάτων και κάνει συγκεκριμένα βήματα».

Πηγή: iefimerida.gr