Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν την ικανότητα υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας για να στηρίξουν μια επίσκεψη των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, εάν και η Ρωσία και η Ουκρανία συμφωνήσουν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς.

“Η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ δεν έχει καμιά δικαιοδοσία να εμποδίσει ή να ακυρώσει οποιοδήποτε δραστηριότητα της ΙΑΕΑ”, πρόσθεσε ο Ντουζαρίτς.

Ο Ντουζαρίτς απάντησε σε μια κατηγορία της Ρωσίας ότι η ασφάλεια του ΟΗΕ εμπόδισε επίσκεψη των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης, ο οποίος από τον Μάρτιο τελεί υπό τον έλεγχο της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι “σε στενή επαφή με την ΙΑΕΑ, η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών έχει αξιολογήσει ότι διαθέτει στην Ουκρανία την ικανότητα υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας για να μπορεί να υποστηρίξει οποιαδήποτε αποστολή της ΙΑΕΑ στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια από το Κίεβο”.

Ωστόσο και η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να συμφωνήσουν, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Και οι δύο χώρες έχουν πει ότι θέλουν μια επίσκεψη των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Ο επικεφαλής της, ο Ραφαέλ Γκρόσι, έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να ηγηθεί μιας αποστολής και κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να συνεργαστούν.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συνομίλησαν σήμερα τηλεφωνικά για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.