Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα στήριξης με κρατικές επιδοτήσεις-επιδόματα, εξηγώντας, ότι υπάρχει μεν ένας «σκελετός», ωστόσο, υπάρχει και μια ρευστότητα, την οποία όπως είπε «καταλαβαίνει και ο κόσμος».

Για την τιμή του φυσικού αερίου, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: «Η τιμή του είναι 269 ευρώ, είναι δηλαδή πάνω από 10–15 φορές παραπάνω από ότι στην προ κρίσης (του πολέμου στην Ουκρανία) περίοδο».

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν παράγει φυσικό αέριο, το εισάγει εξ ολοκλήρου. Ένα κομμάτι από τη Ρωσία, ένα κομμάτι από τη Ρωσία, ένα κομμάτι με LNG από διάφορες πηγές όπου διατίθεται φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει ότι χάνουμε σε ετήσια βάση πάνω από 10 δισ. ευρώ κόστος. Αυτό το κόστος το χάνει η ελληνική οικονομία. Στον περασμένο χρόνο είναι πάνω από 4-5 δισ. ευρώ αυτό που έχασε η οικονομία. Δεν υπάρχει τρόπος για να υπάρχει ηλεκτρισμός από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας χωρίς να πληρώσουμε αυτήν την τιμή. Έρχεται το κράτος και καλύπτει ένα κομμάτι του. Δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο. Βοηθάει πάρα πολύ τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λιγότερο τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Από την υψηλή ανάπτυξη της Οικονομίας βρίσκουμε τα χρήματα και δίνουμε. Από το γεγονός ότι υπάρχουν εξαγωγές, τουρισμός και επενδύσεις. Αν αύριο το πρωί έχεις μια πτώση του ρυθμού ανάπτυξης δεν θα υπάρχουν οι αντίστοιχοι πόροι για να μπορείς να δίνεις αυτή τη βοήθεια. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής», πρόσθεσε.

«Τα 700-800 εκατ. που μπορεί να κοστίσει το ύψος επιδοτήσεων στον προϋπολογισμό, δεν είναι αυτονόητο, είναι μια τεράστια προσπάθεια που γίνεται για να προστατευθεί η ελληνική κοινωνία από αυτή την εξωγενή ενεργειακή κρίση. Και να μην θεωρείται αυτονόητο, δεν είναι», ανέφερε ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός.

«Η οικονομική πολιτική έχει σχεδιαστεί και συνεχίζει να σχεδιάζεται. Οι τιμές της ενέργειας επηρεάζουν καθοριστικά, αλλά ακόμη η οικονομία κρατάει. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα με αύξηση στις αεροπορικές πτήσεις στην Ευρώπη. Είμαστε η θετική εξαίρεση. Έχουμε ρεκόρ επενδύσεων, πάρα πολλές εξαγωγές. Όλα αυτά μας κρατούν σε μια πολύ υψηλή Ανάπτυξη. Η αγωνία και ο αγώνας μας είναι να διατηρήσουμε αυτήν την υψηλή Ανάπτυξη για να αντισταθμίσουμε τις βαρύτατες απώλειες που προκαλεί η άνοδος της τιμής κατά κύριο λόγο του φυσικού αερίου, στην οικονομία και στην κοινωνία», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

«Υπάρχει ένα καρτέλ της ενέργειας και είναι το καρτέλ του Πούτιν και των υπολοίπων που πουλάνε φυσικό αέριο. Εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον εκβιασμό που κάνει η Ρωσία αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αρκετοί θέλουν να αθωώσουν δυστυχώς τον Πούτιν, όχι μόνο από τον εγκληματικό πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στο μανιπουλάρισμα της αγοράς του φυσικού αερίου το οποίο οδηγεί σε τεράστια υπερέσοδα σε όλους τους παραγωγούς φυσικού αερίου», εξήγησε.

«Η ελληνική οικονομία πορεύεται με έναν τρόπο πολύ καλό γιατί υπάρχει μια μεταρρυθμιστική πολιτική η οποία εφαρμόζεται με συνέπεια και συνέχεια και πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται (…) Αν ανατραπεί αυτή η προσπάθεια θα διαλυθεί η οικονομία. Αν υπάρχει πολιτική αστάθεια θα υπάρξει “με το καλημέρα” μείωση των επενδύσεων και οικονομικό πρόβλημα. Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει την τετραετία για να περιορίσει το χρόνο που θα υπάρχει πολιτική συζήτηση και θα αποφασιστεί η επόμενη διακυβέρνηση και να επικεντρωθεί στη δική της μεταρρυθμιστική πολιτική για όσο διάστημα μας απομένει μέχρι τις εκλογές», ανέφερε ο ίδιος.

Για το αν οι τρέχουσες κοινοβουλευτικές εξελίξεις στο θέμα των παρακολουθήσεων επηρεάζει την άσκηση της οικονομικής πολιτικής, δήλωσε:

«Προφανώς ένα σοβαρό πολιτικό θέμα όπως αυτό δημιουργεί πολιτικές εντάσεις. Είναι χρήσιμο να γίνει η έρευνα, να διαλευκανθεί η υπόθεση. Να ολοκληρωθούν και τα μέτρα τα θεσμικά για να βελτιωθεί αυτός ο τομέας, ο οποίος όσο είμαι στην πολιτική τον θυμάμαι να παράγει προβλήματα. Από κει και πέρα να επιστρέψουμε στην πολιτική συζήτηση για τα άλλα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας που είναι αυτά που καθορίζουν την καθημερινή ζωή του κόσμου. Η λειτουργία της δημοκρατίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρέπει να προχωρήσει το ξεκαθάρισμα αυτής της υπόθεσης και να κλείσει».