Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που βρέθηκε στην Πράγα, επανέλαβε το αίτημα για αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη σταδιακή μετάβαση από την ομοφωνία, με τη δυνατότητα άσκησης βέτο, στην πλειοψηφία.

«Η Ευρώπη είναι το μέλλον μας και το μέλλον μας είναι στο χέρι μας», ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος, ενώ τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συμπεριλάβει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και τελικά και τις Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία. Επιπλέον, ο ίδιος πρότεινε, να υπάρξει συντονισμός των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών – μελών και κοινή αντιαεροπορική άμυνα.

Στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, με τίτλο «Η Ευρώπη είναι το μέλλον μας», Ο καγκελάριος τόνισε κατ’ επανάληψη την προσήλωση της Γερμανίας στην ενίσχυση της κυριαρχίας και αυτονομίας της Ευρώπης: «Οι διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών, σε ό,τι αφορά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και κοινωνικά συστήματα, θα μεγαλώσουν και, όπου σήμερα απαιτείται ομοφωνία, με κάθε κράτος – μέλος θα αυξάνεται και ο κίνδυνος μια χώρα να χρησιμοποιήσει το βέτο της, εμποδίζοντας και τις υπόλοιπες να προχωρήσουν. Έχω, για αυτόν τον λόγο, προτείνει μια σταδιακή μετάβαση στη λήψη αποφάσεων με πλειοψηφία στην κοινή εξωτερική πολιτική, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η φορολογία – γνωρίζοντας καλά ότι αυτό θα είχε συνέπειες και για τη Γερμανία», ανέφερε μεταξύ άλλων.