Η Μόσχα, ανακοίνωσε νέο μπλόκο στην επαναλειτουργία του Nord Stream 1 από αύριο, από τη Ρωσία προς τη Γερμανία.

Στελέχη του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, διέρρεαν νωρίτερα, ότι ο αγωγός θα λειτουργούσε κανονικά από αύριο, όπως είχε προγραμματιστεί, μετά από τριήμερες εργασίες συντήρησης. Η εταιρεία όμως ανακοίνωσε, ότι ανακάλυψε πως στον αγωγό υπάρχει νέο τεχνικό πρόβλημα.

Πιο αναλυτικά, εντοπίστηκε διαρροή πετρελαίου στον κινητήρα του στροβίλου, που βοηθά στην άντληση αερίου.

Σύμφωνα με την Gazprom, η ζημιά βρέθηκε σε επιθεώρηση που έγινε από κοινού με στελέχη της Siemens, που συμβάλλει στη συντήρηση του αγωγού.

Το πρόβλημα αναμένεται να διαρκέσει, καθώς η Gazprom υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη επιδιόρθωση που αφορά σε βασικό κινητήρα, μπορεί να γίνει μόνο σε εξειδικευμένα συνεργεία, τα οποία δε διαθέτει πλέον, λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Μετά την ανακοίνωση, αναμένεται δραματική κλιμάκωση στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης και μάλιστα σε μία στιγμή που οι τιμές υποχωρούσαν.

Η μη επαναλειτουργία του αγωγού, αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την Ευρώπη, που προσπαθεί να αντλήσει αποθέματα φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα. Εάν η διακοπή της τροφοδοσίας συνεχιστεί, τίθενται σε κίνδυνο νοικοκυριά, εργοστάσια και οικονομίες, αποδυναμώνοντας περαιτέρω την Ευρώπη.