Η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να ανοίξει η αυλαία του Ειδικού Δικαστηρίου,  προσφεύγει στον Άρειο Πάγο ζητώντας την εξαίρεση της αντεισαγγελέως του ανώτατου Δικαστηρίου, Αριστέας Θεοδόση από τη σε βάρος της πειθαρχική έρευνα.

Η κ. Τουλουπάκη, η οποία θα καθίσει στο εδώλιο μαζί με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αναφέρει ότι στο πρόσωπο της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού, η οποία είναι και αναπληρώτρια εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, συντρέχουν «σοβαρότατες υπόνοιες ελλείψεις αντικειμενικότητας και αμεροληψίας σε βάρος της».

Στην αίτηση εξαίρεσης που κατέθεσε η εισαγγελέας παραθέτει σειρά λόγων για να στηρίξει το αίτημα της υποστηρίζοντας ότι «η συγκεκριμένη αντεισαγγελέας είναι ήδη αρνητικά προκατειλημμένη» απέναντί της.

Σύμφωνα με την κ. Τουλουπάκη η αντεισαγγελέας «όφειλε να υποβάλει δήλωση αποχής από την πειθαρχική έρευνα και έχει υποπέσει τουλάχιστον στο πειθαρχικό παράπτωμα της αποσιώπησης νόμιμου λόγου αποκλεισμού ή εξαιρέσεως».

Μεταξύ άλλων , η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς αναφέρει στην αίτηση της ότι η κυρία Θεοδόση είχε την πειθαρχική της δικογραφία περίπου δύο χρόνια και την κάλεσε σε εξηγήσεις μόλις ένα μήνα πριν αρχίσει η δίκη της στο Ειδικό Δικαστήριο «με σαφέστατη πρόθεση και σκοπό να δημιουργήσει δυσμενείς κρίσεις και εντυπώσεις σε βάρος της, οι οποίες είναι πιθανόν να επηρεάσουν την κρίση των δικαστών του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου». Μάλιστα, σημειώνει ότι κλήθηκε σε πειθαρχικές εξηγήσεις και για τις βασικές κατηγορίες που αντιμετώπιζε για την υπόθεση Νovartis για τις οποίες αμετάκλητα έχει απαλλαγεί με βούλευμα.

Επιπλέον, η εισαγγελική λειτουργός τονίζει πως της χορηγήθηκε προθεσμία λίγων ημερών για να μελετήσει 7.747 σελίδες δικογραφίας και σήμερα «η κα Θεοδόση απαραδέκτως και αδικαιολογήτως αρνήθηκε να της χορηγήσει νέα προθεσμία έως τις 12 Σεπτεμβρίου (…)με πρόθεση να με οδηγήσει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο στις 19 Σεπτεμβρίου με νέα πειθαρχική δίωξη σε βάρος μου ώστε να επηρεάσει την έκβαση της δίκης».

«Η κυρία Θεοδόση έχει διπλή ιδιότητα, τόσο της διενεργούσας την συγκεκριμένη πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση όσο και ως αναπληρωματικού μέλους του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για την ίδια υπόθεση και αυτό «δημιουργεί υπόνοιες μεροληψίας σε βάρος μου καθώς η συγκεκριμένη αντεισαγγελέας είναι ήδη αρνητικά προκατειλημμένη απέναντί μου και γνωρίζει εκ των προτέρων το περιεχόμενο της δίκης και το αντικείμενο της δικογραφίας…Όφειλε να υποβάλει δήλωση αποχής από την πειθαρχική έρευνα και έχει υποπέσει τουλάχιστον στο πειθαρχικό παράπτωμα της αποσιώπησης νόμιμου λόγου αποκλεισμού ή εξαιρέσεως» υπογραμμίζει η κ. Τουλουπάκη στην αίτηση της.

Σε δηλώσεις τους οι δικηγόροι της κυρίας Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράνης, Βασίλης Χειρδάρης και Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφερόμενοι στην αίτηση εξαίρεσης έκαναν λόγο για «το έσχατο μέσο άμυνας κατά των αυθαιρεσιών και παρανομιών της κυρίας Θεοδόση». «Οι παράνομες πράξεις και παραλείψεις της κυρίας Θεοδόση δημιουργούν όχι βάσιμες υπόνοιες αλλά ακράδαντη πεποίθηση για τη μεροληψία της, την προκατάληψη της και την παντελή έλλειψη των -απαιτούμενων για μία δίκαιη κρίση- ιδιοτήτων στο πρόσωπό της» τόνισαν.