Το δεδομένο που υπάρχει στο τραπέζι αυτήν τη στιγμή είναι ότι την άνοιξη του ’23 θα γίνουν εκλογές και πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια εξαιρετικά μακρά προεκλογική περίοδο, που συμπίπτει με ένα πρωτοφανές «κοκτέιλ» προβλημάτων που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και έχει διαχυθεί στην Ελλάδα όπως και στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών.

Η αγωνία για το αύριο βρίσκεται σε υψηλό βαθμό. Οι δυσκολίες των νοικοκυριών είναι τεράστιες. Ίσως κάποιοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως όποιος φορτώσει στην αγωνία και στις δυσκολίες των νοικοκυριών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μακρόσυρτο και «σκληρό πολιτικό ροκ», με έξτρα δόσεις λαϊκισμού, μηδενισμού των πάντων και πλειοδοσία υποσχέσεων, θα οδηγηθεί σε ρήξη με την κοινωνία. Η προσδοκία υπέρβασης του αδιεξόδου που δικαιολογημένα μπορεί να νιώθει ο πολίτης δεν θα επέλθει από υποσχέσεις για ελληνικές πατέντες σε διεθνή δυσεπίλυτα προβλήματα, ούτε από οιμωγές και αναθέματα. Ακούγεται όντως κλισέ αλλά το 2022 δεν είναι το 2015. Ο κόσμος δεν είναι ανυποψίαστος και απροετοίμαστος για το κόστος που κρύβει το «φλερτ» ή η παράδοση στον λαϊκισμό.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν θα ακολουθήσει την αξιωματική αντιπολίτευση στην τοξικότητα, στο «σκληρό ροκ» το οποίο αυτή προκρίνει θεωρώντας ότι θα επιφέρει, με αυτόν τον τρόπο, μεγαλύτερη φθορά στο κυβερνητικό επιτελείο. Καταλυτικά, από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, συνάγεται ότι δεν συμφέρει ούτε τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ να καταφύγει στην ακραία πόλωση και να επιστρατεύσει ξανά όλα τα όπλα του λαϊκισμού σε αυτή την πολύμηνη προεκλογική περίοδο.

Κι αυτό γιατί, σε γενικές γραμμές, το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο παραμένει ενεργό και δυναμικό και η σφοδρή αντιπάθεια που νιώθουν οι πολίτες στην πλειοψηφία τους για το κόμμα Τσίπρα δύσκολα μπορεί να γυρίσει τούμπα. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Αντιπολιτευόμενος με οξύτητα και εξαλλοσύνη, ο κ. Τσίπρας πιστεύει πράγματι πως θα κλείσει αυτό το χάσμα που άνοιξε με τους πολίτες;

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο