Την πολύτιμη συνδρομή της Οικονομικής Διπλωματίας στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συμφιλίωσης μεταξύ των λαών και τα εργαλεία που αυτή αναπτύσσει ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, σε ομιλία που απηύθυνε σήμερα διαδικτυακά, στους σπουδαστές διεθνών σχέσεων του 1ου Διεθνούς Θερινού Σχολείου της Καβάλας, κατά την έναρξη του προγράμματος σπουδών τους.

Το 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο της Καβάλας αποτελεί πρωτοβουλία του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης (ACT) και του Jena Centre for Reconciliation Studies (JCRS) του γερμανικού Πανεπιστημίου Friedrich Schiller, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων (www.fainst.eu), το Ερευνητικό Κέντρο MOHA (www.moha.center) και το Balkan Strategies International Synergies (BSIS).

Στόχος του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, ερευνητές, διπλωμάτες και επιχειρηματίες, είναι να συνδυάσει την ακαδημαϊκή θεωρία και την πρακτική της διπλωματίας για να αναλύσει πολιτικές και συμπεριφορές που επιτρέπουν τη συμφιλίωση, την ανοχή, την κοινωνική συνοχή και την καλή γειτονία σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε την αξία της γνώσης, της κατανόησης και της αποδοχής της διαφορετικότητας – εθνοτικής, θρησκευτικής, πολιτισμικής – σε κάθε προσπάθεια χάραξης πολιτικής και στρατηγικής, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και τόνισε την αξία της ικανότητας αξιοποίησης της γνώσης αυτής συνθετικά και εποικοδομητικά. Αναφέρθηκε σε κορυφαία ιστορικά παραδείγματα συμφιλίωσης και τα διδάγματα αυτών, μίλησε για τη συμβολική αξία του Συνεδρίου της Κορίνθου (337/338 πΧ), του πρώτου συνασπισμού ελληνικών πόλεων-κρατών στο στρατιωτικό αγώνα κατά των Περσών, για το πραγματικά μεγάλο επίτευγμα στην ανθρώπινη ιστορία, τη Ρωμαϊκή Ειρήνη (Pax Romana), απόπειρες αντιγραφής του οποίου έχουν υπάρξει πολλές, και φυσικά για το κορυφαίο σύγχρονο παράδειγμα συμφιλίωσης και συνεργασίας μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους, την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 μελών.

Οσον αφορά ειδικότερα την Οικονομική Διπλωματία, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε την αναφορά του Μοντεσκιέ στην έννοια του γλυκού εμπορίου (doux commerce), το οποίο εκπολιτίζει τους ανθρώπους και τις μεταξύ τους σχέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε και την επιλογή της κυβέρνησης να αναπτύξει και να συνεχίζει να στηρίζει τη «θετική ατζέντα» με την Τουρκία – τη σειρά δηλαδή θεμάτων χαμηλής πολιτικής, οικονομικής φύσης, επί των οποίων μπορούν να επιτευχθούν συμφωνίες και συνεργασίες, ακόμα και μέσα στις συνθήκες έντασης που καλλιεργεί συστηματικά η Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

Αναφερόμενος, τέλος, στην επιλογή της γενέτειράς του πόλης, της Καβάλας, για τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου Διεθνούς Θερινού Σχολείου, ο υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε συγκίνηση αλλά και ικανοποίηση για την αναγνώριση της πλούσιας ιστορίας της πόλης και του διαχρονικά προοδευτικού, πολύ-πολιτισμικού χαρακτήρα της, που στηρίζεται στην κατανόηση, την αποδοχή και την αναγνώριση.