Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, λίγο πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο, στέλνει σαφές μήνυμα στους Γερμανούς πολίτες: “Κανένας Γερμανός τουρίστας δεν θα παγώσει στην Ελλάδα. Ετοιμαζόμαστε να τους υποδεχτούμε και να δείξουμε αλληλεγγύη στους Ευρωπαίους εταίρους μας”.

Ο Βασίλης Κικίλιας, τον περασμένο Ιούλιο, κάλεσε τους Γερμανούς συνταξιούχους να περάσουν τους κρύους μήνες στην Ελλάδα. Τώρα ανακοινώνει σε συνέντευξή του, ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης θα εφαρμοστεί ουσιαστικά. Σήμερα, μεταβαίνει στο Βερολίνο όπου θα έχει συνομιλίες με τουριστικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες.

Ο υπουργός, σε συνέντευξή του στην ανταποκρίτρια της Bild στην Αθήνα, Λιάνα Σπυροπούλου, με την οποία συνατήθηκε πριν από το ταξίδι του στη Γερμανία, ανέφερε: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει μέτρα που θα κάνουν ακόμη πιο ελκυστικό για τους Γερμανούς επισκέπτες να περάσουν τον επόμενο χειμώνα στην Ελλάδα. Γιατί να μην είναι κανείς καλύτερα στην Ελλάδα και να απολαμβάνει τη ζωή, αντί να κάθεται στο σπίτι και να πληρώνει τους λογαριασμούς της ενέργειας;».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλεί στη χώρα μας όποιον Γερμανό πολίτη θεωρεί ότι η ζωή στην πατρίδα του είναι υπερβολικά ακριβή. Ο χειμώνας στην Ελλάδα είναι πολύ ήπιος και στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω, την Κέρκυρα, όπως επίσης στην Αθήνα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τους συνταξιούχους, μια και δεν έχουν παιδιά στο σχολείο ή δεν χρειάζεται να μείνουν στη Γερμανία για να εργαστούν. Θα είναι ένας σκληρός και μακρύς χειμώνας. Σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο επικρατεί μια βαριά κρίση. Εδώ μπορούν να περάσουν τον χειμώνα σε ένα μοναδικό περιβάλλον και να απολαύσουν τη ζωή στο βουνό ή τη θάλασσα. Έχουμε διαμερίσματα, ξενοδοχεία, resorts, ταβερνάκια, εστιατόρια και καφετέριες. Έχουμε τα ελληνικά προϊόντα και φυσικά τη φιλοξενία μας όπως επίσης τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο μεταχειριζόμαστε τους τουρίστες. Εν ολίγοις , θα είναι μια κατάσταση αμοιβαίου οφέλους, καθώς το κόστος διαβίωσης τους χειμερινούς μήνες εδώ είναι πολύ πιο οικονομικό. Και επειδή ήδη πολλοί Γερμανοί τουρίστες έχουν βρεθεί στην Ελλάδα -πέρυσι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ήταν στη Ρόδο και την Κρήτη- διερωτώμαι: Γιατί όχι και περισσότερο;», τόνισε ακόμη.

Η αντίδραση των ταξιδιωτικών πρακτόρων, όπως αναφέρει ο κ. Κικίλιας, είναι θετική: «Από την TUI, την DER Touristik, τη Lufthansa και τις οικονομικές γερμανικές αεροπορικές εταιρείες η ζήτηση μέσω ψηφιακών κρατήσεων είναι υψηλή. Ξέρουμε ότι εδώ το κόστος διαβίωσης είναι χαμηλότερο, για παράδειγμα το κόστος για φρούτα και λαχανικά, νερό, δημόσιες συγκοινωνίες και ταξί. Από τα ξενοδοχεία και τον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν επίσης ειδικές προσφορές».

Για τη διήμερη επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε ότι είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να μιλήσει με τους μεγάλους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τις αεροπορικές εταιρείες.

«Διότι θέλω να μάθουν από εμένα τον ίδιο ότι εδώ υπάρχει μια ευκαιρία και ότι εργαζόμαστε σκληρά ώστε να φιλοξενήσουμε Γερμανούς τουρίστες. Δεν αρκεί να έχει κανείς μόνο μια ιδέα -πρέπει και να ξέρει πώς να την υλοποιήσει. Και αυτό δεν θα συμβεί αν κάθεται κανείς μόνο στο γραφείο του και μιλά στο τηλέφωνο», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο κ. Κικίλιας είπε επιπλέον ότι «εμείς ως κυβέρνηση μπορούμε μόνο να κάνουμε προτάσεις. Αλλά όλα είναι ήδη επί τάπητος. Η ζήτηση είναι υψηλή. Οι απασχολούμενοι στον τουριστικό τομέα -ο οποίος με το 25% του ΑΕΠ μας έχει ένα μεγάλο μερίδιο στην οικονομία μας- φυσικά ενδιαφέρονται πολύ για αυτό. Θα ήθελαν να επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν και μάλιστα αυτό συμβαίνει -λόγω των καλών καιρικών συνθηκών κυρίως στη Νότια Ελλάδα. Κοιτάξτε την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω ή άλλα νησιά στο Νότιο Αιγαίο. Εκεί έχουμε κατά τη διάρκεια των λεγόμενων «κρύων μηνών» 18 με 19 βαθμούς. Οι άνθρωποι πηγαίνουν για μπάνιο. Και εγώ πηγαίνω για μπάνιο. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τις δύο χώρες, τη Γερμανία και την Ελλάδα, να δημιουργήσουν μια ευκαιρία μέσα από την κρίση και τα προβλήματα».

Για τα πόσα χρήματα θα εξοικονομήσουν οι Γερμανοί τουρίστες αν περάσουν τον χειμώνα στην Ελλάδα, ο Βασίλης Κικίλιας είπε χαρακτηριστικά ότι  «δεν μπορώ να αναφέρω ακριβείς αριθμούς, αυτό εξαρτάται από τον τρόπο ζωής και τις διακοπές που κάνει κανείς. Ωστόσο, είδη πρώτης ανάγκης, όπως ο καφές, το πρωινό, το μεσημεριανό και βραδινό φαγητό, οι μεταφορές και φυσικά το ότι δεν πρέπει να πληρώσουν για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, θα κάνουν μεγάλη διαφορά αυτόν τον χειμώνα. Κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν οι τιμές για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Δυστυχώς βλέπουμε κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα ότι αυξάνονται».

«Γιατί να μην βρίσκονται καλύτερα στην Ελλάδα και να απολαμβάνουν τη ζωή αντί να κάθονται στο σπίτι και να πληρώνουν τους λογαριασμούς της ενέργειας;», διερωτήθηκε ο υπουργός Τουρισμού

Ο ίδιος, υποστήριξε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι εκείνος που θα ανακοινώσει μέτρα, τα οποία θα δημιουργήσουν ακόμα περισσότερα κίνητρα για τους Βορειοευρωπαίους να ταξιδέψουν τον χειμώνα στην Ελλάδα. Τώρα πρέπει μόνο να τους κάνουμε την καλύτερη δυνατή προσφορά να ταξιδέψουν στην Ελλάδα με χαμηλό κόστος. Είμαστε στην Ε.Ε., είμαστε ενωμένοι και θα πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Σε δύσκολες εποχές και εν μέσω κρίσης θα πρέπει να βρούμε για αυτό τους κατάλληλους τρόπους. Η καρδιά της Ευρώπης, η πεμπτουσία, η ιδέα και ηθική της δεν συνίστανται στο να είμαστε ενωμένοι;», πρόσθεσε.