«Παρακολουθούμε έκπληκτοι τις τελευταίες ημέρες την υπουργό Πολιτισμού κυρία Μενδώνη σε νέες σκανδαλώδεις περιπέτειες», σημειώνει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η Λ. Μενδώνη συμπεριφέρεται ως να είναι εκπρόσωπος οίκου δημοπρασιών-ΠΣ.

Όπως τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, «αυτή τη φορά η υπουργός που έχει καταχωρηθεί στη συνείδηση των πολιτών ως η χειρότερη υπουργός Πολιτισμού της Μεταπολίτευσης πρωταγωνιστεί σε μια ιστορία στην οποία συμπεριφέρεται ως να είναι εκπρόσωπος οίκου δημοπρασιών, που επιδιώκει να νομιμοποιήσει την αρχαιοκαπηλική δράση».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με αιχμή του δόρατος την “όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω” κυρία Μενδώνη επιχειρεί να κυρώσει μια σκανδαλώδη και εξαιρετικά ύποπτη Συμφωνία που υπογράφηκε εν κρυπτώ στις 21.07.2022 μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού και τριών ιδιωτών», υπογραμμίζει, εξηγώντας πως «βάσει αυτής της Συμφωνίας το ελληνικό κράτος εκχωρεί το δικαίωμα της κατοχής 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων σε ένα άγνωστο Ινστιτούτο». «Είχε προηγηθεί η “εισφορά” των αρχαιοτήτων προς το συγκεκριμένο Ινστιτούτο από ιδιώτη “συλλέκτη” με ιδιωτικό συμφωνητικό. Τελικός στόχος τους αποτελεί ο “δανεισμός” από το Ινστιτούτο στο ΜΕΤ της Νέας Υόρκης για 50 χρόνια», σημειώνει.

«Ποιον προσπαθούν να “καλύψουν” και ποιανού τις πράξεις θέλουν να νομιμοποιήσουν  μετατρέποντας τη Βουλή σε πλυντήριο; Τον “ιδιώτη συλλέκτη”, το περίεργο Ινστιτούτο, την Υπουργό τους ή όλους μαζί που ντίλαραν χωρίς ντροπή ελληνικές αρχαιότητες την ώρα που έσφιγγε ο κλοιός της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης σε άλλες αντίστοιχες υποθέσεις;», διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δηλώνει πως «έχει ήδη ζητήσει από την Παρασκευή με ενημερωτική επιστολή, που υπογράφουν η γραμματέας της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη και η τομεάρχης Πολιτισμούς Σία Αναγνωστοπούλου, προς τον Πρόεδρο της Βουλής, την απόσυρση από την κυβέρνηση του εν λόγω σχεδίου νόμου από την περασμένη Παρασκευή».

«Είναι ντροπή η κυβέρνηση της χώρας να λειτουργεί σαν οίκος δημοπρασιών και να μετατρέπει τη Βουλή σε πλυντήριο, αναρτώντας μάλιστα στο site της και τους καταλόγους των “κλεμμένων”», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.