Όλα όσα θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ

Πολιτικό «restart» και προσήλωση στην κυβερνητική σταθερότητα θέλει να εκπέμψει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το φετινό κυβερνητικό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη δεν θα είναι συνηθισμένο, καθώς ο κ. Μητσοτάκης ανεβαίνει για να αναδείξει το έργο του στα τρία έτη διακυβέρνησής του σε διάφορους τομείς, για να θέσει τους κρίσιμους στόχους τους επόμενους εννιά μήνες κυβερνητικής θητείας και, τέλος, για να γνωστοποιήσει το προγραμματικό πλαίσιο για την επόμενη τετραετία που θα διεκδικήσει.

Ψηφιακή Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός θα αναλώσει πολύ χρόνο στα κυβερνητικά επιτεύγματα στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, καθώς είναι ένας τομέας που τον «αναγνωρίζουν» ακόμα και οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Η ψηφιακή εξυπηρέτηση του πολίτη και η βελτίωση της καθημερινής του τριβής με το Δημόσιο,όπως οι εφορίες, ο ΕΦΚΑ, τα ΚΕΠ,είναι γεγονός και ο κ.Μητσοτάκης θα απαριθμήσει τις ψηφιακές εφαρμογές που συνέβαλαν στη μείωση της γραφειοκρατίας.

Δημογραφική πολιτική

Επίσης, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί παράλληλα σε τομείς στους οποίους έδωσε πολύ μεγάλη προτεραιότητα, όπως η οικογένεια με το επίδομα των 2.000 ευρώ, η αύξηση των βρεφονηπιακών σταθμών, το νέο ολοήμερο σχολείο, που θα λειτουργεί μέχρι τις 6 το απόγευμα, οι νταντάδες της γειτονιάς και άλλα χρήσιμα πρότζεκτ που βοηθούν την αλλαγή ροής στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. Μην ξεχνάμε, όπως έχουμε αναφέρει πριν από καιρό, ότι ο ίδιος θα έχει συγκεκριμένο κεφάλαιο φέτος για τη στεγαστική πολιτική για τους νέους και τα νέα ζευγάρια.

Αμυντική θωράκιση

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα αναφέρει ακόμα ένα ζήτημα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας, και αυτό δεν είναι άλλο από την καθοριστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων επί κυβέρνησής του, με την αγορά των Rafale και των γαλλικών φρεγατών Belharra, την αναβάθμιση των F-16, την ένταξη των F-35 στο πρόγραμμα και την ενίσχυση του οπλοστασίου των ΕΔ. Όλα αυτά, συνδυαστικά με τις επιτυχίες της ελληνικής διπλωματίας, όπως η νέα ενισχυμένη σχέση με τις ΗΠΑ, η προσέγγιση με τις αραβικές χώρες και το ελληνικό μπλόκο στα τουρκικά F-16,αποδεικνύουν τη διπλωματική και αμυντική θωράκιση της Ελλάδας απέναντι σε μία Τουρκία που κινείται συνεχώς εκτός πλαισίου ΝΑΤΟ.

Ελληνοτουρκικά

Μοιραία, τα θέματα εθνικής άμυνας θα φέρουν στο «μενού» της ομιλίας Μητσοτάκη και τα ελληνοτουρκικά. Προσφάτως, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι Ερντογάν και Πούτιν θα ήθελαν μία άλλη κυβέρνηση, πιο βολική στα δικά τους συμφέροντα. Και είναι αλήθεια. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, θυμίζουμε, είχε αναφέρει στα socialmedia, μιλώντας ελληνικά, ότι οι Έλληνες πρέπει να καταψηφίσουν την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης, το μακρύ χέρι του Πούτιν στην Ευρώπη, βάσει δημοσιευμάτων διεθνών ΜΜΕ, έχει ταράξει την κυβερνητική σταθερότητα σε Ιταλία και Γερμανία.

Επιτυχίες «εκτός»

Ο πρωθυπουργός θα αναφέρει τις σχετικά πρόσφατες επιτυχίες της διπλωματίας. Από την ιστορική εμφάνιση στο Κογκρέσο,που καταχειροκροτήθηκε, μέχρι τις παρεμβάσεις του Τζο Μπαιντεν υπέρ της Ελλάδας. Αλλά και τη μεταστροφή πολλών Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην Τουρκία (Σαλβίνι, Μακρόν, Σολτς) όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης,με ανακοινωθέντα που έφερναν τη γείτονα προ κυρώσεων για την αποσταθεροποιητική τακτική. Και, τέλος, το πισωγύρισμα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, όταν μετά από λεονταρισμούς δέχτηκε τελικά την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

«Όλα στο φως»

Ασφαλώς, ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας Μητσοτάκη θα αφορά το «καυτό» θέμα των υποκλοπών. Ο πρωθυπουργός θα κινηθεί στη λογική «όλα στο φως» και με αυτό θα δείξει ότι δεν έχει να φοβηθεί για κάτι, αλλά ότι–στην τελική ανάλυση– είναι εκτεθειμένος ο Αλέξης Τσίπρας που επικρίνει την κυβέρνηση για αδιαφάνεια και αντιδημοκρατικές ενέργειες,καθώς επί διακυβέρνησής του παρακολουθούνταν όλοι, ακόμα και στελέχη της κυβέρνησής του, σύμφωνα και με έγγραφα που διέρρευσαν στον Τύπο. Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, μπροστά στο κύμα αμφισβήτησης του ρόλου της ΕΥΠ, θα εξάρει την υπηρεσία για το σημαντικό της έργο στον υβριδικό πόλεμο που δέχτηκε η χώρα στον Έβρο.

Μεταναστευτικό

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα πιάσει και το μεταναστευτικό ζήτημα, παρουσιάζοντας μία σκληρή αλλά δίκαιη πολιτική απέναντι σε μια εργαλειοποίηση του προβλήματος, που επιχειρεί εδώ και καιρό η Τουρκία. Είναι σίγουρο ότι θα αναφέρει πως επί ΣΥΡΙΖΑ η χώρα ήταν εκτεθειμένη στη μεταναστευτική κρίση, δημιουργώντας «Μόριες» και υποσκάπτοντας την ευρυθμία των ελληνικών νησιών. Τώρα που υπάρχει έλεγχος στα σύνορα, εξανίστανται και ο Ερντογάν και ο ΣΥΡΙΖΑ… Παράλληλα, θα αναδείξει, πέραν του τουρκικού υβριδικού πολέμου με αιχμή το μεταναστευτικό, την επιχείρηση κατασυκοφάντησης της χώρας από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από διεθνή ΜΜΕ, που συλλέγουν μονόπλευρα πληροφορίες από αντικυβερνητικούς κύκλους…

Εν κατακλείδι, ο πρωθυπουργός, μαζί με ένα μεγάλο πακέτο στήριξης που ετοιμάζει να ανακοινώσει από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, θα αναπτύξει ένα συνολικό αφήγημα κυβερνητικής σταθερότητας και κεντρώας, μεταρρυθμιστικής και φιλελεύθερης πολιτικής απέναντι στον λαϊκισμό των όμορων πλέον κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.

 

του Σωτήρη Πίκουλα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο