Σε νέες απειλές προχώρησε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα διακόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό εάν επιβληθούν πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου και πετρελαίου, προειδοποιώντας τη Δύση ότι θα «παγώσει» όπως η ουρά του λύκου σε ένα διάσημο ρωσικό παραμύθι.

Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στην πόλη Βλαδιβοστόκ, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές εκκλήσεις για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο είναι «ανόητες» και θα οδηγήσουν σε υψηλότερες παγκόσμιες τιμές και οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη.

Ο Πούτιν προειδοποιεί για ανθρωπιστική καταστροφή και κρίση τροφίμων -«Η Δύση αποτυγχάνει, το μέλλον είναι η Ασία»
Η G7 ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επιβάλει πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρωσία θα αποχωρήσει από τα συμβόλαια προμηθειών της εάν η Δύση επιβάλει πλαφόν, δήλωσε ο Πούτιν.

«Θα υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις που θα έρχονται σε αντίθεση με τις συμβάσεις; Ναι, δεν θα τις εκπληρώσουμε. Δεν θα τους προμηθεύσουμε τίποτα απολύτως, αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Πούτιν.

«Δεν θα τους προμηθεύσουμε με φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα, πετρέλαιο θέρμανσης – δεν θα τους προμηθεύσουμε τίποτα», είπε ο Πούτιν.

«Θα μας έμενε μόνο ένα πράγμα: Οπως στο διάσημο ρωσικό παραμύθι, θα καταδικάσουμε την ουρά του λύκου να παγώσει».

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας φυσικού αερίου και σιταριού στον κόσμο.

Η Ευρώπη εισάγει συνήθως περίπου το 40% του φυσικού αερίου της και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Γερμανία και οι ίδιες οι δυτικές χώρες ευθύνονται για τη μη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 και ότι η Ουκρανία και η Πολωνία αποφάσισαν από μόνες τους να απενεργοποιήσουν άλλες διαδρομές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με χειμερινή κρίση καυσίμων και εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας μετά την πλήρη αναστολή της παροχής φυσικού αερίου από την Gazprom μέσω του Nord Stream 1, αφού δήλωσε ότι διαπίστωσε διαρροή πετρελαίου στον κινητήρα κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης.

«Ο Nord Steam 1 είναι πρακτικά κλειστός τώρα», δήλωσε ο Πούτιν, καθώς κάλεσε τη Γερμανία να επιστρέψει μια τουρμπίνα για τον σταθμό συμπίεσης Portovaya του αγωγού, η οποία θα επέτρεπε στη Ρωσία να συνεχίσει την άντληση αερίου.

«Υπάρχει διαρροή πετρελαίου εκεί – είναι μια πιθανώς εκρηκτική κατάσταση, ένας κίνδυνος πυρκαγιάς. Η τουρμπίνα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δώστε μας μια τουρμπίνα και θα ενεργοποιήσουμε τον Nord Stream 1 αύριο. Αλλά δεν μας δίνουν τίποτα», δήλωσε.

Ωστόσο, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να θέσει και πάλι σε λειτουργία τον κρίσιμο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία μόλις επιστρέψει στη Ρωσία από τις επισκευές η εν λόγω τουρμπίνα.