Κόντρες και διαξιφισμοί ακόμη και για το προεδρείο

Η πρώτη κόντρα στην Εξεταστική Επιτροπή για την διερεύνηση της υπόθεσης παρακολούθησης του κινητού του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ήταν για το εάν το προεδρείο της Επιτροπής θα πρέπει να είναι μονοκομματικής ή διακομματικής σύνθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ζήτησε την συγκρότηση διακομματικού προεδρείου, με το σκεπτικό ότι  η  πρωτοβουλία  σύσταση της Εξεταστικής ήταν του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αλλά και γιατί η  απόφαση της Ολομέλειας για την συγκρότηση  της Επιτροπής προήλθε σύμφωνα με την αναθεωρημένη διάταξη του Συντάγματος που παρέχει αυτή την δυνατότητα και στα κόμματα της μειοψηφίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η  εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, φέρεται να είπε πως αυτό θα πρέπει να απεικονίζεται και στην σύνθεση του προεδρείου της Επιτροπής και πρότεινε στην θέση του Αντιπροέδρου να εκλεγεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μπιάγκης και για την θέση της Γραμματέως να εκλεγεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, συμφώνησε στη σύσταση διακομματικού προεδρείου, αποδέχθηκε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής να εκλεγεί ο Δημήτρης Μπάγκης από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και για την θέση της Γραμματέως, πρότεινε να εκλεγεί  η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου. Η πρόταση για  σύσταση διακομματικού προεδρείου, φέρεται να υποστηρίχθηκε και τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ, φέρεται να  απέρριψε την πρόταση για σύσταση διακομματικού προεδρείου, υποστηρίζοντας ότι αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα και δεν υπάρχει κοινοβουλευτικό προηγούμενο.

Η αντιπαράθεση, λέγεται πως ήταν αρκετά έντονη με πολλούς διαξιφισμούς.

Μάλιστα, βουλευτής της ΝΔ  φέρεται να κατήγγειλε την εξ αρχής διαφαινόμενη συμπόρευση και σύμπλευση ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως  αποδεικνύεται ότι “ψηφίζοντας κανείς ΠΑΣΟΚ βγάζει ΣΥΡΙΖΑ”.

Η έναρξη της συνεδρίασης, υπό την προεδρεία του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα έγινε κεκλεισμένων των θυρών, επιτράπηκε στους φωτορεπόρτερ η λήψη φωτογραφιών αλλά δεν δόθηκαν πλάνα ούτε ήταν ανοικτή στους δέκτες του κλειστού τηλεοπτικού κυκλώματος της Βουλής που έχουν πρόσβαση θέασης οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες. Η συνεδρίαση συνεχίζεται με την εκλογή προεδρείου.