Ένα νέο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής Milliyet, αναφέρεται στην ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, τονίζοντας ότι η Άγκυρα αναλαμβάνει διπλωματικές πρωτοβουλίες απέναντι στους ισχυρισμούς της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΗΕ και επιχειρεί να αναδείξει τις δυνατότητες της Τουρκίας, να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, απευθύνθηκε σε ειδικούς για τα επιπλέον βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν απέναντι στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Άγκυρας, ειδικός διεθνούς δικαίου, Yucel Acer, δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για τον «εξοπλισμό των νησιών και την παραβίαση του εναέριου χώρου της», έστω και μονομερώς.

Ο Acer, επισήμανε, ότι πιθανότατα το δικαστήριο θα αποφανθεί ότι δεν έχει δικαιοδοσία να αποφασίσει, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι μία καταγεγραμμένη προσπάθεια της Άγκυρας «να δείξει ότι η Ελλάδα ξεφεύγει από το νόμο». Ο ίδιος, θεωρεί ότι είναι δυνατό να υποβληθεί και αίτημα για να διεκδικήσει η Τουρκία αναδρομική αποζημίωση «για την περίοδο της “ελληνικής κατοχής” της Ανατολίας».