Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας μίλησε για το φλέγον ζήτημα της εξοικονόμισης ενέργειας στο δημόσιο και την ανάγκη να οριστούν ενεργειακοί υπεύθυνοι, αλλά και την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ενόψει των ανακοινώσεων για τα μέτρα εξοικονόμισης στο δημόσιο, αρχικά αναφέρθηκε στην πλατφόρμα που έχει τεθεί σε λειτουργία προκειμένου να παρακολουθούνται οι καταναλώσεις ενέργειας: «Ήδη από τον Ιούλιο φτιάξαμε πλατφόρμα, με την οποία παρακολουθούμε της καταναλώσεις σχετικά με το ρεύμα και τα καύσιμα. Όμως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν υπήρξε η πρόοδος η οποία περιμέναμε, υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλο περιθώριο εξοικονόμησης».

Μάλιστα, επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να οριστούν «ενεργειακοί υπεύθυνοι σε κάθε δημόσιο κτίριο ή κάθε δημόσια υπηρεσία προκειμένου να μπορούμε να έχουμε τη παρακολούθησε που επιθυμούμε. Φυσικά θα υπάρχουν κίνητρα και αντι-κίνητρα».

«Τα μέτρα είναι πολλά, τα οποία στηρίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εδώ και πολύ καιρό. Όσον αφορά την εξοικονόμηση, αν θα υπάρξει αντίστοιχη πολιτική, αυτό θα το δούμε εν καιρώ», ανέφερε.

Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, «δεν είμαστε στο σημείο όπου η κυβέρνηση θα επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση ρεύματος από τους πολίτες κι αυτό γιατί δεν έχουμε ζήτημα επάρκειας».

Όταν ερωτήθηκε αν θα υπάρξει κάποιος ενεργειακός περιορισμός τα Χριστούγεννα τόνισε: «Μέχρι τα Χριστούγεννα, πρέπει αρχικά να δούμε τι θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι το πρώτο χρονικό διάστημα είχαν πρόβλημα επάρκειας. Το ξεπέρασαν. Τώρα θα αντιμετωπίσουν τις τιμές. Οπότε θα υπάρξουν αποφάσεις».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως η Ελλάδα «δεν είναι στην κατάσταση της Γερμανίας ή της Ιταλίας που έχουν ισχυρή εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Έχουμε φροντίσει, όχι μόνο αυτή η κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να διαφοροποιηθεί το ενεργειακό μας ισοζύγιο. Έχουμε μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας)», κάνοντας αναφορά στις επενδύσεις στη Ρεβυθούσα για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη κλπ.

Όσον αφορά για το πόσο καιρό μας διασφαλίζει; Ο κ. Πέτσας τόνισε «μέχρι να ξυπνήσει η Ευρώπη. Οπότε πιστεύω θα ξυπνήσει πολύ πιο γρήγορα».

Όσον αφορά για τη θέρμανση στα σχολεία, τόνισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν χωρίς πετρέλαιο», ενώ επισήμανε ότι «σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα το μεσημέρι με τη ΚΕΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών όπου θα αποσαφηνιστεί ποιο είναι το περιθώριο στήριξης των δήμων, αλλά και των σχολείων».

«Δεν μένει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού. Είναι μια δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη που υλοποιείται. Περίπου 111.000 παιδιά θα είναι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Δεν μένει επίσης κανένα παιδί εκτός των Κέντρων Δημιουργικής Αποσχόλησεις Παιδιών με αναπηρία, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι αιτήσεις».

Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο τόνισε ότι δεν έχει δοθεί καμία εντολή για την αλλαγή του. «Θέλουμε την αυτοδυναμία και αυτή έρχεται μέσα από την επιλογή του ελληνικού λαού».