Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική διπλωματία, την ερχόμενη εβδομάδα στο Ουζμπεκιστάν, θα συναντηθούν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο περιφερειακής συνόδου κορυφής, κατά το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό του Κινέζου προέδρου από τις αρχές του 2020.

“Σε λιγότερο από 10 μέρες, νέα συνάντηση των ηγετών μας θα γίνει στην σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης” (SCO), ανέφερε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κίνα Αντρέι Ντενίσοφ. Οι δύο πρόεδροι “έχουν πολλά πράγματα να συζητήσουν, τόσο για τα διμερή ζητήματα όσο και για τα διεθνή προβλήματα”, πρόσθεσε.

Η σύνοδος κορυφής του SCO θα γίνει στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου στην Σαμαρκάνδη, στο νοτιοανατολικό Ουζμπεκιστάν. Ο οργανισμός, δημιουργήθηκε ως αντίβαρο στην δυτική επιρροή και συσπειρώνει την Κίνα, τη Ρωσία, τέσσερα κράτη της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν) όπως και την Ινδία και το Πακιστάν.

“Αυτή η σύνοδος κορυφής υπόσχεται να είναι ενδιαφέρουσα, καθώς θα είναι η πρώτη πραγματική σύνοδος (δηλαδή με φυσική παρουσία) από την πανδημία”, σημείωσε ο Ντενίσοφ.

Για τις δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, ανέφερε σήμερα στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου, ότι “δεν έχει καμία πληροφορία να δώσει προς το παρόν”.

“Οι αρχηγοί κρατών της Κίνας και της Ρωσίας, διατηρούν στενές σχέσεις με διάφορα μέσα”, περιορίστηκε να ανακοινώσει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που διαβιβάστηκε στο AFP.

Οι πρόεδροι Σι και Πούτιν, είχαν συναντηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου στο Πεκίνο με αφορμή την τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην κινεζική πρωτεύουσα, είκοσι ημέρες πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Η Μόσχα και το Πεκίνο είχαν τότε υπογράψει κοινή δήλωση με την οποία καλούσαν σε μια “νέα εποχή” στις διεθνείς σχέσεις. Επιπλέον, στο κείμενό τους ζητούσαν να δοθεί «τέλος» στην ηγεμονία των ΗΠΑ και καταδίκαζαν τον ρόλο των δυτικών στρατιωτικών συμμαχιών του ΝΑΤΟ και των Aukus (Αυστραλία, Βρετανία και ΗΠΑ).