Η Αθήνα θα προσέλθει στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή με τη δική της πρόταση για πλαφόν στην τιμή τιμολόγησης του φυσικού συνολικά (ΤΤF).

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι αυτός είναι ο πιο σίγουρος και ασφαλής δρόμος για να υπάρξει ουσιαστική αποσυμπίεση των τιμών του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κινήσεις που δρομολογούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκεί που υπάρχει μια θεμελιώδης διαφωνία με τις προτάσεις που παρουσίασε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι το πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, μια τέτοια απόφαση θα οριστικοποιήσει το σφράγισμα των ρωσικών αγωγών, με το οποίο έχει ήδη απειλήσει ο Πούτιν την Ευρώπη, οδηγώντας σε αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα… Δηλαδή, στην αύξηση των τιμών φυσικού αερίου, αφού θα μειωθεί η προσφορά και η υπόλοιπη αγορά θα μπορεί να ανεβάσει τις τιμές, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο.

«Η θέση για πλαφόν είναι σωστή», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, «εμείς, όμως, λέμε ότι θα πρέπει να αφορά την αγορά TTF», διευκρινίζουν.

Η ελληνική πλευρά όπως φαίνεται εκτιμά ότι είναι λάθος η πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και αυτή τη θέση θα υποστηρίξει στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, χωρίς όμως να την μπλοκάρει αν καταφέρει να συγκεντρώσει πλειοψηφία.