Δεν έλαβαν τελικά αποφάσεις οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ στην κρίσιμη σύνοδο για το φυσικό αέριο και την ενέργεια.

Οι υπ. Ενέργειας εξουσιοδότησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει και άλλα πιθανά έκτακτα μέτρα, όπως ένα συνολικό πλαφόν σε όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Ζήτησαν από τις Βρυξέλλες ένα προσχέδιο προτάσεων για την επιβολή ανώτατου ορίου στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από άλλες πηγές, πλην του φυσικού αερίου. Οι προτάσεις θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις για την ενέργεια:

  • Χειρισμό των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ενέργειας και επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης από εταιρείες ενέργειας γιατη στήριξη των καταναλωτών.
  • Η Κομισιόν καλείται να εισηγηθεί προσωρινά μέτρα παρέμβασης στην αγορά περιλαμβανομένης της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σημειώνεται ότι δεν προσδιόρισαν πλαφόν ειδικά για το ρωσικό αέριο.
  • Η Κομισιόν πρέπει να παρουσιάσει μέτρα για συντονισμένη μείωση της κατανάλωσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Προτάσεις για στήριξη της ρευστότητας στην αγορά.

Η Κ. Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας, σημείωσε ότι οι αποθήκες της Ευρώπης είναι γεμάτες σε ποσοστό 83%. Όπως είπε πρέπει να μειωθεί «έξυπνα» η κατανάλωση και αυτό σημαίνει στόχευση στις ώρες αιχμής.

Η ίδια υπενθύμισε ότι η Κομισιόν ζητά υποχρεωτική μείωση κατά 5% παράλληλα με το υπόλοιπο πακέτο προτάσεων που ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως ξέρουμε όλοι, η Κομισιόν θέλει πλαφόν στο ρωσικό αέριο, σημείωσε η επίτροπος. Η ίδια παραδέχτηκε ότι κάποιοι υπουργοί ζήτησαν να εξεταστεί το πλαφόν συνολικά στην αγορά. «Αυτή τη στιγμή, τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης. Αν επιβληθεί πλαφόν στο LNG ωστόσο μπορεί να υπάρξει πρόβλημα, καθώς η συγκεκριμένη αγορά είναι παγκόσμια και σήμερα είναι κρίσιμο να μπορούμε να προμηθευτούμε ενέργεια από εναλλακτικές πηγές εκτός Ρωσίας», σημείωσε.

Ανέφερε δε, ότι θα υπάρξουν τεχνικές συζητήσεις με τις χώρες που είναι ιδιαίτερα εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Μόσχα δεν θα σταματήσει συνολικά της ροές ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ή δεν θα κάνει η Ευρώπη.