«Σήμερα, λόγω του ενεργειακού πολέμου, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι περισσότεροι από 1 εκ. καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία που επένδυσαν στο φυσικό αέριο, δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν περαιτέρω από την συνεχιζόμενη παγκόσμια ενεργειακή κρίση», τόνισε μιλώντας στο ετήσιο Economist Thessaloniki Metropolitan Summit, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της 86ης Δ.Ε.Θ., ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδας Μπακούρας και υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα, για να στηριχθούν τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι παραγωγικές μονάδες. Στην ομιλία του στο Συνέδριο, που συνδιοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά από το  Economist  και το powergame.gr, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ανέφερε ότι τόσο οι πολίτες, όσο και ο παραγωγικός κλάδος, έκαναν την «πρώτη ενεργειακή μετάβαση» και στη διάρκεια των 22 ετών χρήσης του Φυσικού Αερίου, στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, εξοικονόμησαν 30% – 40%, συγκριτικά με τα υπόλοιπα ανταγωνιστικά καύσιμα. Αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Φυσικό Αέριο και τους καταναλωτές, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι μόνο το τελευταίο εξάμηνο – και εν μέσω της ενεργειακής κρίσης – περισσότερες από 16 βιομηχανίες υπέγραψαν συμβάσεις με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, που αφορούν ποσότητες 60 εκατ. κυβικών μέτρων.  

Συνεπώς, επεσήμανε, πως είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η στήριξη των καταναλωτών με τη λήψη μέτρων, αντίστοιχων με τον ηλεκτρισμό, ώστε η τελική τιμή του φυσικού αερίου να διαμορφωθεί σε φυσιολογικά επίπεδα, που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν οικονομικά στη δύσκολη συγκυρία. Μια συγκυρία ωστόσο, που δεν επηρέασε το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η οποία εν μέσω ενεργειακής κρίσης και έχοντας και πάλι στη μετοχική της σύνθεση μία Εταιρεία με την τεχνογνωσία της Italgas, προχωράει σε επενδύσεις με αυξανόμενο ρυθμό, ύψους περίπου 32 εκ. € για το 2022, υλοποιώντας βιώσιμες υποδομές για την ενεργειακή μετάβαση και επενδύοντας στα «έξυπνα» δίκτυα.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκαν πολλά θέματα, όπως η νέα πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει η πανδημία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή αλλά  και η ενεργειακή κρίση, από έγκυρους αναλυτές και πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ευχήθηκε «Καλή δουλειά και κουράγιο – Bon travail et courage» στον Γενικό Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και αντάλλαξε μαζί του απόψεις για την έκρυθμη κατάσταση της ενεργειακής αγοράς.