Έκτακτη ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας  πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, για τον εμβολιασμό με την τέταρτη δόση για τον κορωνοϊό και τα επικαιροποιημένα εμβόλια που έχουν εγκριθεί.

Την ενημέρωση πραγματοποιούν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οι δύο τους ανακοίνωσαν τις ημερομηνίες έναρξης των εμβολιασμών, καθώς και τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την 4η δόση.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, από την Τετάρτη 14 Σεπτεβρίου ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί για την τέταρτη δόση. Σημείωσε, μάλιστα, πως σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για τα εμβόλια που στοχεύουν τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον.

Οι πρώτες παραδόσεις των νέων εμβολίων εκτιμώνται για την εβδομάδα που ξεκινά στις 19 Σεπτεμβρίου.

Η κα Θεοδωρίδου έκανε γνωστό πως τα δύο αυτά εμβόλια μπορούν να χορηγούνται σε άτομα από 12 ετών και άνω, αλλά κάθε χώρα καθορίζει τη δική της πολιτική.

Τα νέα εμβόλια, όπως εξήγησε, προορίζονται για τον συμπληρωτικό εμβολιασμό και όχι για τον βασικό. Ο εμβολιασμός θα μπορεί να γίνει τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορωνοϊό.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Ειδικότερα, όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, άτομα ηλικίας 12-15 που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε οίκους ευγηρίας, επαγγελματίες υγείας, άτομα που διαβιούν με άτομα σε ανασοκαταστολή και φροντιστές ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο.

Οι ευάλωτοι που έχουν κάνει την τέταρτη δόση του εμβολίου και έχει περάσει ένα διάστημα άνω των τριών μηνών έκτοτε, θα μπορούν να εμβολιαστούν και με τα επικαιροποιημένα. Δεν υπάρχει ακόμα σχέδιο για τις άλλες κατηγορίες πολιτών, αλλά σχετική συζήτηση θα γίνει αύριο, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να κάνουν το βασικό εμβόλιο και όχι τα επικαροποιημένα.

«Στο άμεσο μέλλον διαθεσιμότητα και άλλων εμβολίων για άλλες παραλλαγές» επεσήμανε η ίδια και συμπλήρωσε: «Αυτό που περιμένουμε είναι η μείωση της μεταδοτικότητας. Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της βασικής νόσου και των θανάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί 21.350.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων τα επτά εκατομμύρια είναι ολοκληρωμένοι. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης σε ποσοστό εμβολιασμών με τουλάχιστον μία δόση.

Θεοδωρίδου: Να μην αμελήσουμε ή αναβάλουμε τον εμβολιασμό για τη γρίπη
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε ότι ανάμεσα στους στόχους των νέων, επικαιροποιημένων εμβολίων είναι η μείωση της μεταδοτικότητας των νέων παραλλαγών και η ενίσχυση της ανοσίας.

Η κυρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε, ακόμη, ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός με την τέταρτη δόση είναι σημαντικότερος από τον τύπο εμβολίου που θα χορηγηθεί.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι μαζί με τον προγραμματισμό για τον εμβολιασμό για την COVID-19 δε θα πρέπει να αμελήσουμε ή να αναβάλουμε τον εμβολιασμό για τη γρίπη, «που είναι τόσο σημαντικός για την προστασία των ευάλωτων ομάδων».